Att minska på utematen kan hjälpa din viktnedgång.
Att minska på utematen kan hjälpa din viktnedgång. Foto: Colourbox.

Fem orsaker till att inte gå ut och äta

Kämpar du för att gå ner i vikt?
Då kan du tjäna mycket på att stanna hemma ikväll.
Här är fem enkla orsaker.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

Vi vet. Kanske har det varit extra mycket på jobbet samtidigt som ungarna har varit bråkiga. Kanske väntar tvätten hemma och ett besök från svärföräldrarna nästa dag. Då är det inte alltid jättelätt att motivera sig till att tränga sig in i middagsrusningen i affären. Särskilt inte med tanke på att man troligen behöver spendera ytterligare någon timme vid spisen.
Men. Vill du gå ner i vikt kan det faktiskt vara värt det. Nedan finner du fem orsaker.
Behöver du hjälp med din viktnedgång? Kolla här

Nå din målvikt med oss!

1) Du får i dig färre kalorier

Att äta "ute" påverkar det dagliga kaloriintaget, oavsett om du äter på restaurang eller köper hem snabbmat. En stor hälsostudie vid Universitetet i Illinois i Chicago visar att folk som äter "utemat" konsumerar 200 kalorier mer om dagen. De får även i sig mer mättat fett, socker och natrium. Kämpar du med vikten kan alltså de där 200 extrakalorierna spela rätt stor roll.

2) Du äter förmodligen hälsosammare

Enligt en studie gjord vid marknadsföringsföretaget NPD Group, säger bara en av fyra att de väljer mer hälsosamma alternativ när de väl äter på restaurang.

3) Hemmalagad mat förlänger livet

Jo, det är faktiskt sant. I en stor hälsostudie genomförd av taiwanesiska och australiensiska forskare visade det sig att hemmalagad mat minst fem gånger i veckan kunde kopplas ihop med en 47 procent större chans att man fortfarande var vid liv ett årtionde senare. I studien deltog hela 1 888 människor i åldern 65.

4) Att äta ute bidrar till en ökad fetma

I dag finns flera klara samband mellan utemat och högre vikt. En studie gjord i Lancet visade exempelvis att unga som regelbundet åt löpte högre risk att väga mer, samtidigt som de blev mer motståndskraftiga mot insulin när de nådde medelåldern. Och en annan studie visade att mat som inte lagats hemma hängde ihop både med en ökad fetma och ett högre BMI.

5) Du lär dina barn att uppskatta hälsosam mat

Tar du för vana att laga middag hemma ger du dina barn chansen att vara med i köket, något som forskare menar bidrar till att lära dem att uppskatta hälsosamt leverne. En studie publicerad i The Public Health Nutrition visade att barn som hjälpte till mycket med matlagningen var mer benägna att sedan även tycka om grukt och grönt.

Källa: Huffington Post

Kickstarta din viktminskning redan nu

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här