Däst efter lunchen? Kolla hur onyttig den egentligen var.
Däst efter lunchen? Kolla hur onyttig den egentligen var. Foto: Colourbox.

Granskning: Så onyttig var din lunch

Stora portioner, snabba kolhydrater och feta tillbehör.
Uteluncher kan vara problematiska om du vill gå ner i vikt.
Här tipsar vi om hur du gör 8 vanliga rätter nyttigare.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Resultatet av granskningen är nedslående. Inte en enda av de åtta lunchrätterna klarar sig helt utan anmärkning och tre är riktiga fettbomber. För den som även vill ha långsamma kolhydrater är läget lika dåligt. Det är dietisten Viveca Anell från Mat&Motion som har granskat åtta vanliga lunchrätter. Det vanligaste felet är för stora portioner, för dåliga proportioner och för mycket fett.

Fyll på med grönt

Det går dock att åtgärda problemen med hjälp av restaurangernas goda vilja och fina salladsbord. Byt till exempel ut den stekta potatisen mot kokt potatis eller pasta, som brukar finnas överallt. Be om mindre portioner och fyll på med grönsaker.

Köttfärspaj

Tillbehör: Tomat, gurka, majs och isbergssallad, bröd och vatten

– Åh nej, inte paj. Det är en riktigt fettbomb med allt fett i pajdegen, ofta i fyllningen och till sist osten ovanpå. Grönsakerna tillför inte heller så mycket, det är mest vatten i gurka och sallad, säger Viveca Annell.
Så blir den nyttigare:

– Ta bort brödet. Byt ut grönsakerna mot ärtor, bönor, rivna morötter och paprika. Det är bra proteiner, vitaminer och mineraler. Det sänker GI-värdet.

JUST NU: En månad på köpet

Nudelwok

Tillbehör: Grönsaker och räkor/kött, två skivor baguette och vatten

– Det här ser riktigt bra ut. Särskilt om det är äggnudlar som har lägre GI än nudlar som bara är gjord på mjöl och vatten. Wok är i allmänhet bra mat och grönsakerna ingår naturligt i rätten. Det är ganska lite protein.
Så blir den nyttigare:
– Brödet är onödigt eftersom det är så mycket kolhydrater i rätten ändå. Ta bort brödet och lägg till ett glas mjölk för extra protein.

Falukorv

Tillbehör: Ostgratinering samt potatismos, bröd och vatten
– Potatismoset ger dels väldigt snabba kolhydrater och du äter mer mos än kokt potatis. Moset innehåller mer energi eftersom man blandar i smör och mjölk. Korv är ju riktigt fett och lägger man sedan på ost blir det värre. Korvportionen är dubbelt så stor som den borde vara.
Så blir den nyttigare:
– Byt moset mot kokt potatis, ris eller pasta. Be om hälften så mycket korv och lägg till grönsaker. Välj bönor och ärtor. Lägg till ett grovt bröd eller en bit knäckebröd.
Som medlem i Wellobe får du tillgång till tusentals recept – med alla kalorier inräknade. Läs mer >>HÄR<<

Stekt torsk

Tillbehör: Gräddstuvad purjolök, kokt potatis, bröd och vatten
– Men herregud! Serverar man fortfarande panerad, stekt fisk? Och med gräddstuvad purjolök Det här är så fett! "Bojkott!"
Så blir den nyttigare:
– Nej, här går jag faktiskt bet på att göra om den. Bojkotta den här typen av mat så att den försvinner från lunchrestaurangerna.

Inkokt lax

Tillbehör: Dillmajonnäs, kokt potatis, vitt bröd och vatten

– Det här ser ut som bra lunchmat. Vi äter ju för lite fet fisk som innehåller nyttiga omega 3. Dillmajonnäsen ser lite väl riklig ut och jag saknar andra grönsaker på tallriken. Men proportionerna är vettiga.
Så blir den nyttigare:
– GI-värdet blir bättre med färre potatisar och en bit grovt bröd med hela korn i. Ta bort hälften av dillmajonnäsen och lägg till ärtor och andra baljväxter så blir det här riktigt bra.

Fläsknoisette

Tillbehör: Stekt potatis och bearnaisesås, bröd och vatten
– Oj, vilken fredagsmyslunch! Det är alldeles för mycket fett och den är helt obalanserad. Jag skulle gissa att det här innehåller mer än 50 gram fett och portionen är för stor.
Så blir den nyttigare:
– Byt mot kokt potatis och inte så mycket så att grovt bröd får plats. Minska på bearnaisesåsen och lägg till grönsaker. Ta bönor, vitkål, broccoli. Välj olja-vinägerdressing så sänker du GI-värdet ytterligare.
Få fler råd kring hur du ska äta för att minska ditt midjemått
Bli medlem i Wellobe >>HÄR<<

Pastasallad

Tillbehör: Räkor, kräftstjärtar, krabbpinnar, ägghalva, sparris, sallad, dressing, bröd och vatten

– Det här är ganska likt tallriksmodellen med fördelningen av protein, kolhydrater och grönsaker. Onödigt med extra dressing när pastan redan är marinerad i olja och vinäger. Kall pasta har lågt GI-värde. Brödet behövs inte med så mycket pasta.
Så blir den nyttigare:
– Ta bort den extra dressingen och brödet. Mer grönsaker, så blir det en helt perfekt lunch.

Kyckling

Tillbehör: Currysås, ris, bröd och vatten

– Det här ser bra ut. Lite mycket sås om det inte är en väldigt mager variant. Riset verkar vara parboiled och det är bra ur GI-synpunkt. Det är lagom mycket kyckling. Det enda som saknas är grönsaker. Brödet behövs inte, det blir för mycket kolhydrater.
Så blir den nyttigare:
– Lägg till grönsaker och minska på såsen för säkerhets skull. Det är svårt att veta hur fet en sås är. Brödet kan plockas bort.

Kickstarta din viktresa redan idag

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här