Plötsligt är pasta inte bara ”pasta” och det är mer än formerna som skiljer sig åt mellan de olika sorterna.
Men vilken pasta är egentligen nyttigast? Och vad skiljer dem åt?
Josefine Jonasson, leg. dietist, guidar dig genom de olika typerna.
Få tusentals kaloriberäknade recept – som medlem
Den vanliga vita pastan som de flesta av oss är uppvuxna med är gjord av finmalet, siktat vetemjöl eller durumvetemjöl, ibland med och ibland utan ägg. Fullkornspasta är också gjort på vete men man har använt hela vetekornet vilket gör att den innehåller mer fibrer, fullkorn och näring. Kalorimässigt, däremot, skiljer dessa sorter sig inte så mycket åt. Inte heller när man tittar på bönpasta hittar man några större skillnader i kaloriinnehåll.
Den stora skillnaden mellan bönpasta och fullkornspasta är egentligen att det är två helt olika livsmedel, hur märkligt det än låter.
Ren bönpasta är gjord på just bara bönor medan fullkornspasta som sagt, är gjort av vete.
Jag har jämfört två olika sorter, Risentas Fettuccine bönpasta som är gjord av sojabönor och Kungsörnens Spaghetti fullkorn.
Starta din hälsoresa idag – bli medlem HÄR
Vad innebär då detta i praktiken? Spelar det någon roll om kaloriinnehållet ändå är detsamma?
Nja, skulle jag vilja svara på det. Den stora protein- och fibermängden i bönpastan bidrar med stor sannolikhet till att mättnaden blir större och mer långvarig jämfört med fullkornspastan. Å andra sidan, jämför man med vanlig vit pasta innehåller fullkornspastan dubbelt så mycket fibrer och lite mer protein.
Det finns också pastasorter där 30% består av bönor och resten vete så det finns många vägar att gå. Gillar man inte ren bönpasta kan det finnas en vinst i att välja den pastan med 30% bönor istället för att helt återgå till den vanliga vita pastan.
Den stora fördelen med bönpastan när målet är att sänka sitt energiintag, är att man kan äta mindre mängd och ändå bli mätt. Det man behöver tänka på är att göra just det eftersom ögat ofta vill ha sin portion.
Vill man servera en pastasås baserad på grönsaker snarare än protein passar bönpastan extra bra.
I slutändan är det såklart inte bara pastan som spelar roll – tillbehören, både när det gäller sås och grönsaker är minst lika viktiga. Allra viktigast är förstås smaken, faller den inte väl ut tappar innehållet helt sin mening.
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.