Nyfiken på 5:2-dieten? Testa vårt 5:2-program på Wellobe.
Nyfiken på 5:2-dieten? Testa vårt 5:2-program på Wellobe. Foto: Getty images.

Nyfiken på vårt 5:2-program?

Är du sugen på att testa ett helt nytt sätt för att gå ner i vikt? Då kan vårt 5:2-program vara någonting för dig. Du väljer fastedagar – vi på Wellobe ger dig verktygen.

Ja, jag vill testa Wellobe’s 5:2-program

5:2-dieten är en metod som har blivit populär hos många de senaste åren, kanske för sin enkelhets skull. Namnet kommer nämligen av att man äter som vanligt fem dagar och fastar två dagar i veckan. Och många är de som menar att metoden har gett en snabbare viktnedgång än andra – vilket i sin tur har påverkat hälsotillståndet positivt.
– Med kontroll över sin vikt kan man bidra till att minska risken för vissa hjärt- och kärlsjukdomar. Man kan få bättre blodfett, blodsocker och blodtryck, säger Kerstin Brismar, professor vid Karolinska Institutet.
Hon är en av flera läkare som rekommenderar 5:2 och tror att metoden är här för att stanna.

Många skeptiska till 5:2 i början

En del av Brismars kollegor var till en början skeptiska till 5:2-dieten eftersom de trodde att det bara var någonting som journalisterna hade ”hittat på”.
– Efter att de nu har förstått att det faktiskt finns bra samband med 5:2-dieten har de dock ändrat sig, säger hon och menar att metoden också följer just Wellobe’s grundidé: Att minska – kaloriintaget och få i sig en bra kost.

Kolla hur mycket du kan gå ner i vikt – med Wellobe’s 5:2-program

5:2 kan bevara muskelmassa i högre grad

Det finns även en hel del forskning som talar för metoden, från USA och Storbritannien, där man hållit på ett tag. Bland annat har man sett att de som följer 5:2-dieten behåller sin muskelmassa i högre grad, samtidigt som de blir av med lika mycket kroppsfett. Fördelen med det är att större muskelmassa hjälper till personerna i fråga att fortsätta förbränna kalorier, även när de bara sitter still eller sover.

Eget 5:2-program på Wellobe

Kerstin Brismar tror att många svenskar skulle tjäna mycket på att följa 5:2-dieten. Framför allt eftersom de flesta kan genomföra den. Med Wellobe’s 5:2-program blir det dessutom ännu enklare:
– Du väljer själv vilka dagar du vill fasta, hur mycket du vill gå ner i vikt och hur lång tid det får ta. Programmet räknar sedan ut hur många kalorier du har att göra av med varje dag och föreslår olika menyer som ska passa. Under fastedagarna begränsas matintaget till 500 kalorier om du är kvinna och 600 kalorier om du är man. Och övriga dagar får du äta desto mer, säger Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe.

Kerstin Brismar, vid KI och förespråkare för 5:2-dieten, och Josefine Jonasson, på Wellobe.
Kerstin Brismar, vid KI och förespråkare för 5:2-dieten, och Josefine Jonasson, på Wellobe. Foto: PRIVAT/Börje Thuresson.

Slipp räkna kalorier själv

5:2-programmet håller dessutom alltid koll på hur mycket kalorier du har stoppat i dig och hur många du har gjort av med. Sugen? Som medlem i Wellobe kan du när som helst gå in och ändra dina befintliga inställningar – och sedan även ändra tillbaka om det inte skulle vara någonting för dig.

Ja, jag vill testa Wellobes 5:2-program

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Testa vårt 5:2-program

5:2 Dieten för nybörjare

TESTA: Kan 5:2-dieten fungera för dig?

Så tränar du under 5:2

Hälsohypen som förändrade en värld

”5:2-metoden funkade perfekt för mig”

Testade 5:2 – och gick direkt ner i vikt

5:2-metoden hjälpte mig ner i vikt

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här