Därför ska du INTE banta som gravid!

Därför ska du inte banta som gravid

Uttrycket "att äta för två" är en vanlig ursäkt för att äta som gravid. Men studier visar att barn kan ärva mammans matvanor.
Därför är det viktigt att tänka på hur du äter som gravid.

Vill du ha mer liknande artiklar – regelbundet? Kolla här


Att aptiten hos gravida kvinnor ökar är helt normalt. Därför anses det också oftast helt okej att släppa lite på de vanliga vardagskraven vad gäller mat, snacks och sötsaker. Nu visar dock flera studier att den blivande moderns matvanor har större betydelse än man tror. Inte bara för barnets tillväxt och utveckling, utan även för dess framtida matvanor, skriver Mama.
Det amerikanska smakforskningsinstitutet Monell Chemical Senses Center i Philadelphia upptäckte exempelvis att barn till mödrar som hade ätit mörkgröna grönsaker som broccoli och gröna bönor under graviditeten – som små barn annars inte brukar föredra – vande sig vid dessa smaker redan via fostervattnet och senare också bröstmjölken.

Förhöjd risk för fetma från början

En annan studie publicerad i The British Journal of Nutrition visade på liknande sätt att mammor som åt skräpmat under graviditeten och amningen fick barn med böjelser för högprocessad mat med fett, socker och salt. De visade också tydliga tendenser på att äta för mycket och eftersom de dessutom hade svårt att vänja sig vid andra matvanor, växte de upp med en förhöjd risk för fetma från början. Ytterligare en intressant iakttagelse var att dessa barn vägde mindre vid födseln, men sedan snabbt gick upp i vikt och efter bara 10 veckor var en tredjedel så stora som övriga barn i studien som haft mammor med normal kost*.

Investera i din hälsa du också!

”Allt handlar om att uppnå rätt balans”

För den sakens skull är inte heller kaloriräkning att föredra. Ytterligare en studie vid The University Hospital i Nottingham visade att mammor som bantade under graviditeten löpte betydligt högre risk att få överviktiga barn. Näringsbristen i livmodern påverkade nämligen fostrens fettceller så att barnens kroppar sedan konsekvent försökte kompensera för den.
– Om vi kommer att bli sjukligt feta avgörs ofta före och strax efter att vi fötts, och påverkas både av våra mammors matvanor och den kost vi får de första månaderna. Tidiga händelser kan ha livslånga följder, därför bör mödrar undvika både att banta och att äta för mycket. Allt handlar om att uppnå rätt balans, sade doktor Nicole Budge till Daily Mail.

Om kostens påverkan på barnets kön

En brittisk forskargrupp vid universitetet i Exeter i England gick till och med så långt att de hävdade att man via kosten skulle kunna påverka barnets kön, snarare än att det skulle avgöras av faderns x- och y-kromosomer. Baserat på det dagliga kaloriintaget hos 740 förstföderskor visade det sig nämligen att 56 procent av de kvinnor som åt mest födde söner, medan motsvarande siffra bara var 45 procent hos de som åt minst. Man såg även ett tydligt samband mellan kvinnor som åt frukostflingor och som fick pojkar.

* Detta försök gjordes visserligen på labbråttor vid The Royal Veterinary College i London. Enligt forskaren Neil Stickland gör det dock inte resultaten mindre trovärdiga eftersom råttor och människor delar en mängd fundamentala biologiska system.

Vad är egentligen Wellobe? Läs mer här

Källa: Mama

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här