Vitaminvatten, är det verkligen så bra som det verkar?
Vitaminvatten, är det verkligen så bra som det verkar? Foto: Detta är ett kollage.

Hur bra är egentligen vitaminvatten?

Läsk är sött, det vet de flesta. Men att vitaminvatten och även vissa juicer innehåller nästan lika mycket socker förvånar nog många.

En snabbkoll av några vanliga drycker visar att de flesta populära drycker innehåller socker av något slag. Snygga etiketter och smart marknadsföring har fått oss att tro att vissa är nyttigare än vad de faktiskt är, som det populära vitaminvattnet. Vitaminer är bra, eller hur? Och vatten ska ju inte innehålla någonting alls. Rent teorietiskt borde kombinationen vara den perfekta törstsläckaren. Men, så är det inte enligt dietist Josefine Jonasson.
– Nej, de har sötats för smakens skull och söta drycker är dåliga törstsläckare. Är det vitaminerna du är ute efter är det bättre att äta en färsk frukt då du även får i dig fibrer och andra nyttiga näringsämnen.

Juice ännu värre

På samma sätt är det med juice. Visst kan ett glas till frukost ge lite välbehövliga C-vitaminer, men vill man undvika socker är det bra att hålla igen lite.

– Juice innehåller ännu mer socker och är det inte färskpressad juice som dricks på en gång, går dessutom en stor del av vitaminerna förlorade, menar  Josefine Jonasson och tycker det överhuvudtaget är det bra att tänka sig för när det gäller flytande socker om man vill gå ner i vikt.

– De ger många kalorier utan att du känner någon egentlig mättnad. Du kan dricka hela dagsbehovet av kalorier och fortfarande vara hungrig. Det finns få saker som jag kan peka ut som viktnedgångsförstörare så tydligt som söta drycker.

Bästa törstsläckaren är vatten

Inte ens lättdrycker är något bra alternativ enligt Josefine Jonasson.

– De ger inte några kalorier och därmed heller ingen viktuppgång. Men man kan ofrivilligt behålla ett sötsug genom den söta smaken. Och  sötsuget kan förstås ge en viktuppgång om man ger efter för suget.

Bästa törstsläckaren är utan tvekan vatten anser hon. Vill man ha något roligare som måltidsdryck föreslår hon mjölk.
Bli medlem i Wellobe och få fler tips och råd på hur du ska äta och dricka

Caroline Hougner

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här