Gustav Mårtensson

Banta med burgare

Händer det att du tar en burgare till lunch?

Hamburgare - en fettdrypande tingest som snabbt visar sig på vågen.

Eller?

Nej, så behöver det inte vara. Flera av våra vanligaste snabbmatskedjor hänger på hälsotrenden och erbjuder smarriga menyer som funkar även för den som tänker på vikten. Dessutom kan man själv ta för vana att göra smarta val.

– Man behöver inte ge upp bara för att man hamnar på Sibylla eller McDonald's. Det blir lätt att man tänker ”då kan jag ändå köpa största portionen pommes” – men det går faktiskt att göra bättre val. Det är bättre att göra nästan rätt än helt fel, säger Wellobes dietist Josefine Jonasson.

Nobba pommes

Ett gott råd är att undvika de kaloristinna pommes fritesen. De flesta kedjorna erbjuder numera sallad i stället för pommes frites, och ibland även bönsallad eller frukt.

Vad du dricker spelar också stor roll. Beställer du en liten hamburgare kan du komplettera med att dricka mjölk. Tar du däremot en rejälare burgare är det smartast att välja vatten, med eller utan kolsyra, eller lightläsk.

Frukt i stället för juice

Juice är onödigt – det ger visserligen lite nyttiga vitaminer, men det är alltid bättre att äta en hel frukt, både med tanke på vitamin- och fiberinnehåll. Köp ett äpple i stället – då blir du mätt längre.

Många kedjor har nyckelhålsmärkta måltider, och dem kan du oftast tryggt välja utan att behöva lusläsa innehållsförteckningen. Men tänk på att de bara är nyckelhålsmärkta så länge du kör med magra tillbehör! Se upp så att du inte får pommes och vanlig läsk av bara farten...

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här