Testa: Är du sockerberoende?

Har du svårt att motstå sötsaker och att sluta äta när du väl har börjat?Då kanske du är sockerberoende. Här tipsar vi om hur du kan hantera det.

Nå din målvikt – med våra verktyg

I Sverige äter vi runt 37 kilo socker per person varje år, vilket motsvarar runt 100 gram socker per person och dag. Av det är 15 kilo godis, medan mycket av det vi får oss återfinns i form av såväl "dolt" som mer synligt socker i livsmedel som söta drycker, bröd, pålägg, pasta, bullar, kakor och andra snabba kolhydrater. Även tillsatt socker i livsmedel räknas alltså in då det kan göra att vi överäter. Vi svenskar äter därmed mest socker i hela världen, vilket kan vara en av anledningarna till att allt fler drabbas av övervikt.

Många som är sockerberoende lider av ångest

Så hur vet man om man är sockerberoende eller ej? Jo, en sockerberoende äter alltid mer än man har haft för avsikt att göra. Man äter gärna i sin ensamhet, där ingen kan se hur mycket man äter. Många får dessutom ångest efteråt. ”Är jag sockerberoende” är en fråga många ställer sig och likt många andra beroendediagnoser så har man helt enkelt svårt att sluta eller undvika att äta det som innehåller socker.

JUST NU: En månad på köpet

Socker ökar suget ännu mer

Förr i tiden, innan vi började framställa socker på kemisk väg, var frukt och bär bland det sötaste vi kunde äta. Dessa livsmedel innehöll förstås fruktsocker men också vitaminer och fibrer som gör oss mätta. Socker som framställs kemisk väg har tvärtom visat sig göra oss mer sugna men innehåller inget som är varken bra för oss eller gör oss mätta. 

Lär dig skillnaden på vad som är vad

Det är inte ovanligt att bli sugen på sötsaker när du egentligen är törstig, hungrig, eller har lågt blodsocker. Därför är det viktigt att lära sig känna igen skillnaderna. Att planera vad du ska äta varje dag kan motverka risken för återfall. Att fokusera på mellanmål med protein i stället för enbart kolhydrater kan också hjälpa.

Det händer i kroppen vid sockerberoende

* Så fort du har ätit något sött skjuter blodsockret i höjden.
* Du känner dig pigg, glad och energirik.
* Efter en stund dalar humöret och kroppen börjar skrika efter snabba kolhydrater, som till exempel just socker igen.
* Det oemotståndliga begäret tar över och även om du vet att mer socker inte är lösningen så stoppar du ner handen i godispåsen igen.
* De första dagarna utan socker är huvudvärk och irritation vanliga abstinensbesvär, men se det som ett bevis på att kroppen genomgår en förändring.
* I och med att vi inte rör oss lika mycket som förr, och har svårt att sluta äta socker, får vi oftast i oss för mycket och går upp i vikt. Det i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar såsom exempelvis diabetes.

Testa om du är sockerberoende

Nedan följer 5 olika påståenden om sockerberoende. Besvara dem och var så ärlig som möjligt.
1 Äntligen fredag! Idag är det helt okej att börja på lördagsgodiset – även om den egentligen är till barnen nästa dag (lika bra att äta upp de mindre goda godisarna också).
2. När det kommer besök ska det alltid finnas minst sju sorters kakor. Och de måste man ju provsmaka innan så att de verkligen är goda.
3. ... och varför äta middag när man kan äta kakor egentligen?
4. När gästerna kommer skär du upp tårtan redan i köket så att ingen ska se att du smakar en extra liten (läs stor) bit innan du serverar de andra.
5. Nya livet börjar ju ändå på måndag först. Därför är det lika bra att äta både av godiset, kakorna och tårtan hela helgen. Och när man ändå har börjat kan man lika gärna dra en liter läsk när man ändå håller på, eller hur?
Vad fick du för resultat? Stämmer majoriteten av dina påståenden så kan det vara bra om du ser över ditt sockerintag.

6 tips på hur du blir av med ditt sockerberoende

Mycket pekar på att det går att övervinna sockerberoendet. Det gäller bara att vara konsekvent, envis och tålamod. Här är ett par av dietistens tips:
1. Testa att utesluta socker helt i minst två veckor, det är ungefär så lång tid det tar för kroppen att bryta en vana. Det är dock inte meningen att du ska gå hungrig, utan det är just sockret du ska undvika.

2. Har du ett beroende är det inte konstigt att du suktar efter det som står i skafferiet. Så släng helt enkelt allt det där som du vet att du måste kämpa emot.
3. Byt ut lördagsgodiset mot nyttigare snacks som grönsaker med dipp eller andra goda röror, som créme fraiche med rostade grönsaker eller kryddor.
4. Du kan också göra fruktfat istället för godis då frukt mättar mer. Visst innehåller även frukt socker, men 100 gram godis motsvarar energiinnehållet i ett helt kilo apelsiner – och så mycket brukar man inte stoppa i sig.
5. Tänk på att vanlig mat, drycker och alkohol också kan innehålla mycket socker. Läs på förpackningarna för att lokalisera dolda sockerfällor.
6. Testa en kurs i KBT eller liknande för att minska ditt sockerberoende. Även yogaövningar när suget sätter in har visat sig ge effekt eftersom hjärnan då fokuserar på något annat.

Källor: Livsmedelsverket, ICA

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här