Mattias Karlsson, bakom tidningen Vego.
Mattias Karlsson, bakom tidningen Vego. Foto: PRIVAT.

”Gör det inte svårare än vad det är”

Vill du också börja leva grönare men känner dig osäker på vegetarisk och vegansk mat. Här ger Mattias Kristiansson sina råd.
– Jag tycker att man ska göra det efter egen förmåga.

Vill du också börja leva lite grönare men känner dig osäker på vegetarisk och vegansk mat. Här ger Mattias Kristiansson, kokboksförfattare och mannen bakom tidningen Vego, sina bästa råd.
– Jag tycker att man ska göra det efter egen förmåga och inte svårare än vad det är. Man behöver inte odla själv och bara äta närproducerat om man inte vill det. Det är helt ok att äta vegetariskt efter egen förmåga.

För fem år sedan var Mattias Kristiansson en inbiten köttätare som fick för sig att han skulle testa vegansk mat.

– Jag tog aldrig ett beslut om att sluta helt med kött utan det var mest att jag var nyfiken på att laga veganskt. Sen när jag upptäckte hur god maten var och hur bra jag mådde så fortsatte jag att skippa köttet, säger han och fortsätter:

– Plötsligt hade jag varit vegan i ett par månader och så har det rullat på.

Du har gett ut flera kokböcker och 2014 startade du tidningen Vego. Jobbade du med mat redan innan eller var det en passion som växte fram i samband med att du blev vegan?

– Jag bloggade lite innan och bakade en del för olika tidningar men inte alls på denna nivån. Jag trodde verkligen på tidningen och när inget förlag ville hoppa på så startade jag den själv. Det går jättebra så jag är nöjd att jag trodde på mig själv och satsade.

Vad är den främsta anledningen till att du tycker att alla borde satsa på att äta mer vegetariskt?

– Det fina med att äta vegetariskt är att det finns så många ingångar till varför det är bra. Det är bra för hälsan, miljön och djuren. Oavsett vad som är det viktiga för just dig så får man en massa positiva saker med på köpet.

Vad har du för råd till de som vill börja äta mer vegetariskt men inte riktigt vet hur de ska börja?

– Framförallt så tycker jag att man inte ska krångla till det utan gör det så lätt som möjligt för dig själv. I början när jag var en inbiten köttätare så tog jag vanliga recept men bytte ut köttet mot halvfabrikat. Så att jag åt samma rätter fast de var vegetariska. Man kan såklart inte bara äta halvfabrikat men det är en bra och enkel start.

Men om man vill testa något annat än traditionella kötträtter som man gör vegetariska, har du några tips då?

– Om man gillar att laga mat så finns det supermycket vegetariska och veganska-recept så då tycker jag att man bara kan börja experimentera. Annars är ett bra tips att gå ut och äta på en bra vegetarisk restaurang.

Vad är dina egna favoriträtter?

– Jag försöker äta olika rätter så ofta som möjligt men jag är väldigt förtjust i tortilla bröd som jag fyller med olika saker. Det är snabbt, enkelt och gott. Ofta blir det en massa grönsaker, kikärtor, tahini och någon sås. Ett annat hett tips är att blötlägga gröna linser och sen mixa dem till en färs. Den kan man variera genom att smaksätta med asiatiska- eller mexikanskakryddor och äta med ris, i tortillabröd eller med en sallad.

Mattias bästa råd för dig som vill äta mer vegetariskt:

– Börja med halvfabrikat om du tycker det är svårt att byta ut kött mot helt nya rätter. I början lagade jag samma typer av rätter men med vegetariska alternativ.

– Testa runt, det finns mängder av vegetariska och veganska alternativ. Bara för att du inte gillar några speciella grönsaker innebär det inte att du inte kommer ogilla all vegetarisk mat.

– Om du tycker det är svårt att laga god vegetarisk mat så börja med att gå till riktigt bra vegetarisk och veganska restauranger så att du får prova bra, god och vällagad vegetarisk mat.

– Ät mixat. Man kan inte bara slopa kött och börja äta en sallad. Ät nötter, frön, baljväxter och en massa grönsaker och välj fullkornsprodukter när det är möjligt. Om man äter allsidigt behöver man inte oroa sig för att man inte ska få i sig protein.

Fakta:

Mattias Kristiansson är en av landets största vegoprofiler och driver Sveriges första och största vegetariska mattidning Vego.

Mattias har gett ut flera kokböcker, bland annat Välkommen till Vegoriket och Pepparkakeland.

Mattias har även tagit fram recept till Lisebergs helvegetariska restaurang Green Room.

Han stora mål är att inspirera så många som möjligt att skära ner på kött och äta mer vego.

Följ Mattias på Instagram @Mattias_Kristiansson.

Karin Holmberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här