Äter du mycket bröd? Då ska du läsa vidare.
Äter du mycket bröd? Då ska du läsa vidare. Foto: Colourbox.

Kan man äta för mycket bröd?

Kanske tycker du att du äter nyttigt. Men äter du mycket bröd kan du få i dig mängder av socker – utan att veta det. Här lär vi dig hur du ska tänka kring bröd.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Visste du att det är skillnad på bröd och bröd? Jo, många typer av bröd tas nämligen ofta upp som dolda sockerbovar.  Tidigare var oftast mörkare bröd nyttigare än ljusa, men i dag är inte heller det helt tillförlitligt. Tyvärr tror många dessvärre att det fortfarande är så, vilket gör att de uppfattar att de äter hälsosammare än vad de gör. Men lär du dig i stället att läsa informationen på förpackningarna kan du undvika de allra sötaste sorterna.

JUST NU: En månad på köpet

Tips hur du hittar bröd med lite socker

Läs näringsvärdet på förpackningen: Hur mycket kolhydrater som finns i brödet ser man via näringsvärdet. Under kolhydratsraden finns en rad ”varav sockerarter”, värdet på den raden bör vara mindre än 5 gram för att brödet ska vara utan onödigt socker.

Titta efter nyckelhålet: För att bröd ska få märkas med det gröna nyckelhålet måste mjukt bröd innehålla minst 25 % fullkorn, för hårt bröd är gränsen 50 % fullkorn. När det gäller socker går gränsen vid 5 gram per 100 gram. Knäckebröd ligger ungefär på 1–1,5 gram medan mjukt bröd kan variera från 1 gram till 15 gram.

Baka själv: Om du bakar själv kan du själv påverka vilket mjöl du använder och hur mycket socker du stoppar i.

Fråga: Om du köper bröd på bageri så fråga vilka ingredienser som ingår.

Behöver du mer pepp, tips och verktyg på din viktresa? Bli medlem här

Sanna Eriksson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här