Detta är svenskarnas favoritglassar

Vi svenskar äter näst mest glass i Europa. Särskilt på sommaren då konsumtionen är tre gånger så stor som på vintern. Här är en lista med 10 av svenskarnas favoritglassar från sommaren 2015.

Regelbundet kartlägger Arla svenskarnas glassvanor. Och deras undersökningar har bland annat visat att 7 av 10 svenskar äter glass minst en gång i veckan under sommarhalvåret, vilket är nästan tre gånger så mycket som på vintern. 2014 ledde norrlänningarna glassligan och 2015 smålänningarna.

Mjukglass, vanilj och såser i topp

2015 föredrog även en klar majoritet mjukglass framför pinne och strut. Hack i häl därefter kom kulglassen. Vad gäller smaker så toppades listan av klassisk vanilj, choklad och pekannöt. Och som topping vann choklad-, kola- och jordgubbsås, tätt följt av strössel och bär. En majoritet av de svenskar som åt glass en gång i veckan eller mer föredrog dessutom att äta den i hemmets lugna vrå.

Investera i din hälsa!

Hemmagjord glass enklare än man tror

Att äta glass ett par gånger i veckan en hel sommar blir dock en hel del. Gör man däremot egen sådan kan man själv bestämma både vad det ska kosta och hur mycket socker och grädde det ska vara i – en perfekt lösning om man vill njuta utan att behöva oroa sig för figuren. Dessutom är det betydligt enklare än man tror. Som lite hjälp på traven följer här ett enkelt, men fräscht och smarrigt recept på hemmagjord glass – på under 100 kalorier ...!

Glass på färska bär

8 portioner, 91 kcal/port
2,5 dl vaniljvisp (12% fett)
2 msk florsocker
2 dl färska hallon
2 dl färska blåbär

Så gör du:

1. Blanda vaniljsås och florsocker i en bunke. Vispa med en elvisp tills såsen är riktigt tjock.
2. Klä en 1 1/2 l stor sockerkaksform med plastfolie. Varva vaniljsås och färska bär i formen.
3. Låt kallna i frysen i minst 4 timmar innan servering.
4. Skär sedan loss kanterna på formen och lyft upp glassen med hjälp av plastfolien! Garnera gärna med några färska bär på toppen. Klart!

Vill du ha fler tips på hur du ska äta – och ändå gå ner i vikt? Kolla här

LÄS ÄVEN
"Antalet kalorier i 55 svenska glassar – för dig som vill gå ner i vikt"

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här