Spagetti och köttfärssås, pasta, korv och köttbullar.
Vardagsfavoriterna tycks stå sig starka från år till år.
Men hur nyttiga är de egentligen? Här har vi på Wellobe tittat närmare på näringsinnehållet.
Nå dina hälsomål – med vår hjälp
Varje år släpper PR- och trendspaningsföretaget Food & Friends en matrapport över svenskarnas matvanor. En tydlig trend är att pandemin, Ukraina-kriget och de prishöjningar som har följt, har minskat intresset för mat och matlagning i två av våra tre största städer. I Malmö från 29 till 22 procent och Göteborg från 28 till 27 procent. I Stockholm har det däremot ökat från 29 till 35 procent. År 2012 lade vi dessutom i snitt 37 minuter på vardagsmatlagning, men i år lägger vi bara 33 minuter. Barnfamiljer ägnar dock lite längre tid.
Kanske är det därför inte förvånande att listan över svenskarnas favoritätter precis som tidigare toppas av klassikern ”spaghetti och köttfärssås”. Samtidigt som gryta har tagit sig in på listan, tappar fiskrätter medans korv ökar i betydelse. Pasta spelar en fortsatt viktig roll. Slår man ihop pastarätterna så landar de på 23 procent, vilket är en ökning från 20,3 procent.
Men hur nyttiga är egentligen svenskarnas favoriträtter? Här har vi på Wellobe kikat närmare på såväl näringsinnehåll som kalorimängd.
OBS! Recepten nedan nås endast som medlem i Wellobe.
Få recept HÄR
Fett 28%
Kolhydrater 48%
Protein 24%
= 537 kcal/port (392 g)
T ex: Pasta pesto
Fett 40%
Kolhydrater 48%
Protein 12%
= 566 kcal/port (240 g)
T ex: Kycklingwok med ris
Fett 18%
Kolhydrater 51%
Protein 31%
= 483 kcal/port (436 g)
T ex: Fisk i folie
Fett 25%
Kolhydrater 38%
Protein 37%
= 332 kcal/port (403 g)
Få recept HÄR
Fett 30%
Kolhydrater 56%
Protein 14%
= 568 kcal/port (386 g)
T ex: Korv med råstuvad potatis
Fett 38%
Kolhydrater 46%
Protein 16%
= 511 kcal/port (532 g)
T ex: Köttgryta med svenska smaker
Fett 32%
Kolhydrater 45%
Protein 23%
= 616 kcal/port (471 g)
eller
T ex: Kikärtsgryta med curry
Fett 14%
Kolhydrater 71%
Protein 14%
= 472 kcal/port (443 g)
T ex: Köttbullar med pasta
Fett 23%
Kolhydrater 47%
Protein 29%
= 450 kcal/port (237 g)
T ex: Räksallad
Fett 47%
Kolhydrater 19%
Protein 34%
= 236 kcal/port (346 g)
T ex: Pokébowl med lax
Fett 51%
Kolhydrater 27%
Protein 22%
= 495 kcal/port (331 g)
Källa: Matrapporten 2022, Food & Friends
Läs även
Så äter vi svenskar på helgerna
Lista: 10 vanligaste vegorätterna
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.