Kostdoktor Stephan Rössner, som grundade Wellobe.
Kostdoktor Stephan Rössner, som grundade Wellobe. Foto: Colourbox/Sara Ringström.

Därför ska du äta – om du vill gå ner i vikt

Så få mål mat som möjligt om dagen.
Det är vad många tror är nyckeln om man vill gå ner i vikt.
Tvärtom, säger Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska Institutet.
– Det är bättre att äta regelbundet än inte alls. Därför är mitt tips att börja med mellanmål.

Få mer tips på hur du ska äta
Stephan Rössner har spenderat många yrkesverksamma år vid Överviktsenheten på Karolinska Institutet. Och enligt honom är en vanlig missuppfattning att det gäller att äta så få måltider som möjligt för att på så sätt "spara in kalorier", om man vill gå ner i vikt.
– Problemet då blir att man i stället överkompenserar vid nästa mål. Mitt råd är därför att snarare se till att planera, och äta så ofta och regelbundet som möjligt.

Kolla: Så fungerar Wellobe

Byt ut eftermiddagsfikat

På Överviktsenheten har man alltid satsat på att lära sina patienter att undvika att gå alltför länge utan mat, eftersom många då hinner tappa kontrollen. Ett av Stephan Rössners bästa tips är därmed att äta mellanmål. Det håller såväl aptiten som sötsuget i schack:
– Det är ett jättebra sätt för att så att säga "hoppa från tuva till tuva", så att man håller sig mätt hela dagen. Särskilt då fikakulturen har spridit sig till våra jobb. På vissa företag serveras kakor varje eftermiddag och då är det bättre att ta ett eget mellanmål.

JUST NU: En månad på köpet

Se till att ha snackset nära till hands

Ett tips för att lyckas avstå från kakfatet, är att ha sina mellanmål väl till hands. Ha till exempel alltid sköljda och färdigskurna grönsaksstavar klara i kylen, så ökar sannolikheten att du väljer dessa framför alla sötsaker, menar Stephan Rössner.
– Gurkor, tomater, paprikor, rädisor, morötter, rättikor, kålrötter eller små brysselkål passar exempelvis jättebra. Eftersom fikapauserna oftast handlar mer om att ta rast och umgås är ett annat tips att krydda kaffet med kardemumma. Då sprider sig den där bulldoften ändå. Dessutom kan koppen i din hand räcka för att du ska känna dig delaktig.
Låt oss hjälpa dig når din målvikt

Planera efter dina behov

Vilken typ av mellanmål och hur många man behöver äta är dock helt individuellt. Vissa äter frukost tidigt men lunch sent och kan behöva någonting däremellan. Andra äter frukost sent men lunch tidigt, och behöver fylla på energi på eftermiddagen. Sedan finns det de som tränar, som behöver såväl ett mellanmål på förmiddagen som ett på eftermiddagen.
– För många ökar suget även på kvällen. Det är nog alla överviktigas mest riskfyllda period. Hur du än fungerar är det viktiga att du planerar in mellanmålen efter just dina behov.

Det här får du som medlem

* En individuell kostplan

* En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut

* En bank med tusentals kaloriberäknade recept

* Träningsprogram och filmer

* Dina framsteg i grafer och tabeller

* Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter

* Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade

Varmt välkommen till oss!

Bli medlem HÄR

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här