Foto: Colourbox

Vilka dieter är bra och dåliga om man vill gå ner i vikt?

LCHF, Paleo, GI och Atkins. Idag lanseras den ena trendiga dieten efter den andra. Så vad skiljer de åt och vilka fungerar och inte? Här är i alla fall 5 dieter som experterna  avråder ifrån.

Kom i form med våra verktyg
Med hjälp av en grupp professionella hälsoexperter rankade U.S. News nyligen 35 olika dieter. Och ju svårare de var att följa, ju mindre näring de höll och ju osäkrare de var, desto lägre ner på listan hamnade de. Här är 5 av de sämst rankade dieterna på listan.

1. Dukan-dieten

Går ut på: Ett obegränsat intag av 100 utvalda livsmedel under fyra faser: Attackfasen (proteiner), Cruisefasen (proteiner + grönsaker), Sammanslagningsfasen (proteiner + grönsaker + kolhydrater) och Stabiliseringsfasen (proteiner + vanlig mat).

Foto: Colourbox

Experternas bedömning: Den här dieten rankade experterna som absolut sämst i nästan alla kategorier. Dels på grund av dess många strikta regler, dels på grund av avsaknaden av bevis på att den faktiskt skulle fungera. En expert beskrev den till och med som "idiotisk".
Betyg: 2 av 5

2. Paleo-dieten

Går ut på: Att äta så naturlig mat som möjligt utifrån vad naturen har att erbjuda, det vill säga att i den mån det går, efterlikna våra förfäders föda.

Foto: Colourbox

Experternas bedömning: Den här dieten må låta som ett jättebra alternativ, med magert rent kött och vilda växter. Dock var majoriteten experter kritiska: ”Att genomföra en sådan diet i dagens moderna samhälle låter som ett väldigt komplicerat alternativ”.
Betyg: 2 av 5

3. Rawfood-dieten

Går ut på: Att äta rå, obehandlad mat då tanken är att tillagad mat som hettas upp förstör de enzymer och näringsämnen som finns.

Foto: Colourbox

Experternas bedömning: Den här dieten ansågs av experterna nästan vara omöjlig att följa på både kort och lång sikt – och såväl ur närings- som säkerhetssynpunkt. ”För att genomföra den till punkt och pricka kräver dessutom både engagemang, ansträngning, kunskap som offringar. Och då finns det andra dieter som inte har fullt så höga krav, men som är minst lika effektiva”.
Betyg: 2.3 av 5

4. Atkins-dieten

Går ut på: Att äta en kolhydratfattig kost men desto mer kött, utifrån tanken att 50 till 75 procent av energin ska komma ifrån protein och fett.

Foto: Colourbox

Experternas bedömning: Även om många av experterna kom fram till att den här dieten slog merparten av de övriga dieterna med avseende på snabb viktnedgång, bedömdes den som sämre i många andra kategorier såsom viktnedgång på lång sikt, näringsvärde, säkerhet samt hjärthälsa.
Betyg: 2.3 av 5

5. Body Reset-dieten

Går ut på: Att "omprogrammera" ämnesomsättningen genom att låta kroppen genomgå tre olika faser med smoothies och snacks, för att kicka igång en viktminskning.

Foto: Colourbox

Experternas bedömning: Den här dieten fick mediokra betyg i alla kategorier, men särskilt i dem som handlade om långsiktig viktminskning. ”Det här är bara ett trick och ingen hälsosam viktminskningsdiet som står för ett hållbart ätande", sade en av experterna.
Betyg: 2.5 av 5
Ja, jag vill ha mer tips, råd och stöd på min viktresa

Källa: Huffington Post/MåBra

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration

Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Läs även

Tre experter: Så väljer du ”rätt” diet

11 trendiga dieter – så effektiva är de

Vilka dieter är bra och dåliga om man vill gå ner i vikt?

Så effektiv är periodisk fasta

5:2-dieten för nybörjare

LCHF vs 5:2

Lågkolhydratkost

Guide: Vad är medelhavskost?

Dukan Diet: Guide till de olika faserna

Dash – diet som bygger på etablerade kostråd

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här