Tag hjälp av vår kalorilista inför midsommar.

Här är kaloribovarna på midsommarbordet

Matjessill och gräddfil, jordgubbstårta och snaps.
Vilken midsommarmat är värst om man vill gå ner i vikt?
Här listar Wellobes dietist ut de värsta kalorifällorna.

Få mer tips och råd – som medlem i Wellobe

Självklart ser traditionerna lite olika ut från familj till familj. Men de allra flesta har i alla fall sill, nypotatis, gräddfil, jordgubbstårta och snaps som stående inslag på midsommarbordet. För att dryga ut mängden mat ytterligare, lägger vissa även till bröd och smör, köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse. Lite som vid jul.
– Sedan har vi ju det här med grillandet också. Många äter sillunch på dagen och fortsätter sedan med att grilla på kvällen. Som vid de flesta högtider kanske man också sitter och äter lite längre, vilket gör det ännu viktigare att hålla koll på den mängd mat man faktiskt får i sig. För under högtider blir det oftast större portioner, säger Josefine Jonasson.

Midsommarsnapsen mest kaloririk

När det kommer till själva sillen är den däremot inte den värsta boven på midsommarbordet. I alla fall inte om man talar om matjessill. Den innehåller visserligen fett, men bra sådant.
– Eftersom alla inte gillar matjessill kompletterar många även midsommarbordet med andra typer av sill. Och även om de kanske innehåller färre kalorier, innehåller inläggningarna oftast sämre fett än vad vanlig matjessill gör.
En annan kaloribov på midsommarbordet är gräddfilen, som vissa dessutom byter ut mot ovispad vispgrädde. Och för att inte tala om midsommarsnapsen.
– Det är nog en av de största bovarna på midsommarbordet, just eftersom man inte tänker på hur många kalorier några få centiliter starksprit innehåller.

JUST NU: 50% rabatt

Ta kontrollen – om du vill gå ner i vikt

Det största problemet, menar Josefin Jonasson, är dock avsaknaden av grönsaker och frukt. För traditionellt sett är det enda gröna den klippta gräslöken eller dillen i gräddfilen.
– Det som verkligen saknas är alltså grönsaker att fylla ut portionerna med, annars fyller man upp dem med annan mer energität mat i stället. Ögat vill gärna ha en full tallrik. Det klart att man ska kunna få äta tårta och dricka snaps på midsommarafton om det är någonting man tycker är viktigt. Men allt kommer hela tiden tillbaka till att det handlar om att göra det med kontroll. Visst kan man ta en hutt, men man kanske inte måste ta fem bara för att det är midsommarafton.

Få fler tips och råd – som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här