Stressar du mycket? Då ska du äta det här.
Stressar du mycket? Då ska du äta det här. Foto: Getty images.

Testa smarta antistress-maten

Känner du dig stressad? Då kan du hjälpa kroppen att hjälpa sig själv genom att stoppa i dig rätt sorts  mat. Wellobes Shirin Djavidi tipsar om bra kost som hjälper dig att komma i form och motverkar stress.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Blomkål

Blomkål har ett högt fiberinnehåll vilket ger extra hjälp till tarmarna vid matsmältningen. Om du har problem med en hård mage och svårt att smälta maten kan det vara bra att ladda kylen med denna knöliga grönsak. Låt den koka några minuter och ät den som den är eller testa att göra blomkålsmos.

Spenat

Dessa mörkgröna salladsblad är fullproppade med A, C och K-vitamin samt mineraler som magnesium och järn. När kroppen är stressad töms den bland annat på c-vitamin och magnesium. Nästa gång du gör en sallad, byt ut din vanliga isbergssallad mot färska spenatblad.

Pumpafrön

Zink är absolut nödvändigt för vårt immunförsvar och speciellt om du är stressad. Dessa frön är fullproppade med zink. Ta en rejäl näve och strö över din sallad eller ät som snacks. Rosta eller ät som dom är.

Tonfisk

Denna goda fisk är en utmärkt proteinkälla. Den innehåller också omega-3 som är naturligt anti-inflammatoriskt, vilket är extra bra om du är stressad. Grilla tonfisken, ät den rå eller på burk.

Sparris

Snart kommer vårprimörerna och passa då på att frossa i sparris som ger dig en stor dos antioxidanter, men också tryptofan (en viktig aminosyra som kroppen använder sig av för att tillverka serotonin). Serotonin är ett slags lyckohormon som bland annat hjälper oss till en godare sömn samt att vi blir på gott humör.

Persilja

Persilja tillhör morotsfamiljen och har en god antistress-effekt då den är full av flavonoider (en antioxidant som skyddar mot fria radikaler). Fria radikaler får vi av stress. Persiljan innehåller dessutom stora doser vitamin C och A. Använd persiljan flitigt i din matlagning, sallad eller i din smoothie.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

Sanna Eriksson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här