Många som vill gå ner i vikt minskar automatiskt på portionerna.
Men ingenting kan vara mer fel – det är klart att du ska äta!
Gör bara ”rätt” val så kan du fylla tallriken, bli mätt – och gå ner i vikt.
Gå ner i vikt – utan att minska portionerna
Middagen är för många dagens största måltid och utgör en stor del av vårt totala energiintag. Dina portioner bör bestå av både fett, protein och kolhydrater. Men eftersom det är olika energitäthet i olika matvaror, kan du göra små korrigeringar i fördelningen i dina portioner, fortsätta äta lika mycket – och samtidigt gå ner i vikt.
Javisst, med energirik mat med högt kaloriinnehåll bör du begränsa storleken på dina portioner, eftersom även små mängder innehåller mycket energi. Äter du däremot grönsaker med ett lägre energivärde kan storlekarna på dina portioner vara lika stora som innan – om inte större. Ris, pasta och potatis har till exempel ett högre energivärde än broccoli, morot och blomkål. Exempelvis motsvarar 100 gram ris lika mycket energi som 500 gram blomkål. Grönsaker är både mättande och näringsrika men innehåller färre kalorier. Ät därför samma energimängd, men öka mängden grönsaker, så håller du dig mätt längre.
En stor portion med mindre energirik mat kan mentalt sätt kännas mer mättande än en liten portion som är mer energirik. Därför kan det vara klokt att öka upp andelen lågenergi-mat för människor som har god aptit och gärna vill äta mycket. Drar du ner på ris, pasta och potatis och lägger mer grönsaker på tallriken blir mängden mat i volym alltså större utan att det för den saken skull blir mer energi.
Minska inte portionerna! Lär dig äta smart istället
Genom att begränsa mängden fett i maten när det gäller till exempel margarin, smör och feta såser i matlagningen går det också att sänka energitätheten ytterligare.
Ofta går det många timmar mellan lunch och middag, och då kan hungern leda till att vi på kvällen äter både för stora portioner och för snabbt. Eftersom mättnadskänslan kommer senare kan det också vara svårt att veta när kroppen har fått i sig tillräckligt, speciellt om maten är energirik och vi äter den för fort. Och detta resulterar lätt i att vi överäter.
Känner du igen dig kan du testa att träna på att äta långsammare för att hitta en balans i just ditt matbehov. Tänk också på att försöka inta mat med ett lägre energivärde framåt kvällen.
Nedan finner du tre exempel på vanliga måltider där de energirika ingredienserna delvis har ersatts med grönsaker. Volymen mat blir därmed densamma, samtidigt som vi enkelt spar in på kalorierna.
Total energimängd: 715 kcal vs 497 kcal
Bli medlem i Wellobe – och få tillgång till alla våra recept
Total energimängd: 714 kcal vs 451 kcal
Gå ner i vikt – utan att minska portionerna
Total energimängd: 676 kcal vs 467 kcal
Gå ner i vikt – på ett hållbart sätt
Matvara kcal/100 gram
Källa: Spis mer, men smart, og gå ned i vekt!
av Anette Skarpaas Ramm, klinisk näringsfysiolog
Kaloritabell med 100 vanliga livsmedel
Kaloritabell: Spannmål och fullkorn
Kaloritabell: Nötter och baljväxter
Kaloritabell: Fisk och skaldjur
Läs även
Kalorimängd eller näringsinnehåll – vad är viktigast?
Så äter du energirikt – men kalorisnålt
Hur stora portioner ska man äta för att gå ner i vikt?
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.