Att unna sig lite extra på helgen är det många som gör. Men det är inte bara vad du äter som kan få dig att gå upp i vikt – utan också när du äter, visar spansk forskning.
Känner du igen dig? Få mer hjälp med din hälsa >>HÄR<<
Lite chips till fredagsmyset, två glas vin till maten eller det traditionella lördagsgodiset? Alla har vi olika sätt att unna oss när helgen kommer.
I rimliga mängder är det inte heller något som behöver vara farligt för hälsan. En ny studie* från Spanien visar däremot att när du väljer att äta på helgen kan påverka din vikt, något som MåBra var först med att skriva om.
KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?
I studien, som gjordes på 1106 studenter i åldrarna 18-25 år, frågades deltagarna hur de åt på vardagar respektive helger under en tvåårsperiod. I och med det kunde forskarna se tidsskillnaden mellan olika måltider.
De studenter som hade en tidsskillnad på över 3,5 timmar mellan sina mål hade ett högre BMI än de andra vid studiens slut. Frukosten var det mål där tidsskillnaden var störst överlag – 64 procent av deltagarna åt den en timme senare på helgen än en vardag, medan 22 procent hade en tidsskillnad på två timmar.
Att äta regelbundet och på fasta tider har flera hälsofördelar, enligt Josefine Jonasson, Leg. dietist på Wellobe.
– Du undviker att bli jättehungrig och minskar därmed risken för att äta mer än vad du tänkt.
– Blodsockret håller sig på en jämnare nivå, du slipper ett onödigt sötsug.
– Magen mår bättre.
– Planerar du dina måltider är det lättare att hålla sig till vad du faktiskt vill tänkt äta.
Nå din målvikt – med våra smarta verktyg
Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram
* I undersökningen analyserades data från 1 106 studenter i åldrarna 18-25. De fick rapportera hur de åt på vardagar och helger under skolåret, samt rapportera längd och vikt. Studien gjordes mellan 2017 och 2019. Man tog även hänsyn till andra faktorer som kan påverka BMI, som sömn, diet och kön.
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.