Magnus Liam Karlsson

Så går du ner i vikt som vegeterian

Enligt Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe, skulle de flesta må bra av att dra ner på mängden rött kött. Mer grönsaker, rotfrukter och baljväxter tenderar att minska risken för både cancer, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.
– Det handlar alltså mer om vad du faktiskt äter och inte det du plockar bort. Att skippa burgaren och bara äta pommes frites är till exempel ingen höjdare, säger hon.

Få mer tips på hur du ska äta

Om man tittar på vikten, vilken påverkan har vegetarisk kost då?
– Många tror att vegetarisk mat per automatik är kalorisnål, men det stämmer inte. Det är ju inte själva köttet eller fisken som är energirik, så maten blir inte smalare bara för att du plockar bort dem. Dessutom innehåller vegetarisk mat ofta nötter, frön och oljor som är väldigt energirika.

Vilka är de största utmaningarna som vegetarian?

– De behöver inte vara stora. Ofta handlar det om att hitta bra vegetariska alternativ, gärna “snabba” sådana, för att minska risken för att falla tillbaka i gamla vanor i oplanerade och stressiga situationer.

Vilka är dina bästa tips till alla “nybörjarvegeterianer”?

– Först och främst; det behöver inte vara svart eller vitt och det behöver inte vara perfekt från början. Mitt tips är att börja på en lagom nivå och till exempel införa ett par vegetariska mål i veckan. Köp hem konserver med bönor och linser för att alltid ha bra alternativ hemma, komplettera baljväxter med fullkornsvarianter av spannmål för att få bästa möjliga kombination av viktiga aminosyror. Utöka din grönsaksrepertoar, våga prova nytt och läs på. Och tänk på att ta lite extra tillskott av vitamin D och B12, om det är så att du även utesluter mejeriprodukter

Källa: Gymgrossisten

Så håller du vikten som vegeterian

Ät gärna:

bönor, linser, tofu, soja, ägg, keso, grönsaker, rotfrukter, frukt, havregryn, råris, korngryn
Men var försiktig med/undvik:

nötter, frön, ost, fet yoghurt, friterad mat, mycket olja

Tips till dig som är “nybörjarvegeterian”

Byt ut det här … till det här

Köttfärs  --> quornfärs/sojafärs

Kyckling --> quornfiléer

Pulled pork/beef --> oumph

Korv --> sojakorv

Köttbullar --> falafel

Få mer tips på hur du ska äta

Recepttips: Orientalisk linsgryta

4 portioner, 376 kcal/port

Fett: 26%
Kolhydrater: 52%
Protein: 22%
Tillagningstid: 30 min

Foto: Coop Hälsokasse

Ingredienser
100 g fetaost (25% fett)
2 tärningar grönsaksbuljong
12 dl vatten
1 krm spiskummin
3 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
1 röd lök
2,5 dl röda linser
4 medelstora potatis
1 msk olivolja

Så gör du

1. Värm olja i en kastrull och stek potatis, linser, lök och vitlök utan att få färg.

2. Tillsätt tomatpuré och spiskummin stek någon minut till under omrörning.

3. Slå på vatten och lägg i buljong. Låt koka tills potatisen är mjuk, 20-25 min. Smaka av med salt.

4. Toppa soppan med smulad fetaost vid servering.

Redan medlem? Logga receptet direkt

Läs även "Slutade äta kött – gick ner i vikt"

Gå till artikeln HÄR

Det här får du som medlem

  • En individuell kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Träningsprogram och filmer
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till programmet "90 dagar med Mårten Nylén"
    Varmt välkommen tills oss

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här