Enligt Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe, skulle de flesta må bra av att dra ner på mängden rött kött. Mer grönsaker, rotfrukter och baljväxter tenderar att minska risken för både cancer, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.
– Det handlar alltså mer om vad du faktiskt äter och inte det du plockar bort. Att skippa burgaren och bara äta pommes frites är till exempel ingen höjdare, säger hon.
Om man tittar på vikten, vilken påverkan har vegetarisk kost då?
– Många tror att vegetarisk mat per automatik är kalorisnål, men det stämmer inte. Det är ju inte själva köttet eller fisken som är energirik, så maten blir inte smalare bara för att du plockar bort dem. Dessutom innehåller vegetarisk mat ofta nötter, frön och oljor som är väldigt energirika.
Vilka är de största utmaningarna som vegetarian?
– De behöver inte vara stora. Ofta handlar det om att hitta bra vegetariska alternativ, gärna “snabba” sådana, för att minska risken för att falla tillbaka i gamla vanor i oplanerade och stressiga situationer.
Vilka är dina bästa tips till alla “nybörjarvegeterianer”?
– Först och främst; det behöver inte vara svart eller vitt och det behöver inte vara perfekt från början. Mitt tips är att börja på en lagom nivå och till exempel införa ett par vegetariska mål i veckan. Köp hem konserver med bönor och linser för att alltid ha bra alternativ hemma, komplettera baljväxter med fullkornsvarianter av spannmål för att få bästa möjliga kombination av viktiga aminosyror. Utöka din grönsaksrepertoar, våga prova nytt och läs på. Och tänk på att ta lite extra tillskott av vitamin D och B12, om det är så att du även utesluter mejeriprodukter
Ät gärna:
bönor, linser, tofu, soja, ägg, keso, grönsaker, rotfrukter, frukt, havregryn, råris, korngryn
Men var försiktig med/undvik:
nötter, frön, ost, fet yoghurt, friterad mat, mycket olja
Byt ut det här … till det här
Köttfärs --> quornfärs/sojafärs
Kyckling --> quornfiléer
Pulled pork/beef --> oumph
Korv --> sojakorv
Köttbullar --> falafel
4 portioner, 376 kcal/port
Fett: 26%
Kolhydrater: 52%
Protein: 22%
Tillagningstid: 30 min
Foto: Coop Hälsokasse
Ingredienser
100 g fetaost (25% fett)
2 tärningar grönsaksbuljong
12 dl vatten
1 krm spiskummin
3 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
1 röd lök
2,5 dl röda linser
4 medelstora potatis
1 msk olivolja
1. Värm olja i en kastrull och stek potatis, linser, lök och vitlök utan att få färg.
2. Tillsätt tomatpuré och spiskummin stek någon minut till under omrörning.
3. Slå på vatten och lägg i buljong. Låt koka tills potatisen är mjuk, 20-25 min. Smaka av med salt.
4. Toppa soppan med smulad fetaost vid servering.
Redan medlem? Logga receptet direkt
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.