Blir man uppblåst av kolhydrater? Så säger dietisten.

”Min mage är uppblåst, bör jag sluta med kolhydrater?”

Känner du dig spänd, svullen och uppblåst kan det bero på flera olika orsaker. Här är dietistens bästa tips.

Hej Josefine!
Jag har varit aktiv i Wellobe ett par veckor nu och på bara en månad har jag gått ner snart 3,5 kilo. Samtidigt känner jag mig väldigt uppblåst. Magen är både spänd och svullen. Jag äter visserligen en del kolhydrater, kan det vara de som är problemet? Snälla hjälp, det känns jättejobbigt. Jag vill ju inte ge upp nu, ett par kilo till ska ju faktiskt bort.
//Med vänlig hälsning Orolig
Josefine Jonasson, dietist:
Kära du,
tack för ditt mail. Först och främst: Grattis till din fina viktnedgång. Men tråkigt att höra att du känner dig uppblåst. Du är själv inne på att det kan vara kolhydraterna som är boven i dramat och det är inte alls omöjligt. Men det finns även ett par andra möjliga orsaker:
* Kanske låter det märkligt, men det kan bero på att du antingen äter för lite eller för mycket fibrer. Äter du stora mängder vitt bröd och vit pasta får du i dig för lite fibrer och kan känna dig uppblåst. Har du tvärtom ökat fiberintaget men utan att öka mängden vätska är det lätt att drabbas av förstoppning.
* En annan orsak kan vara att du snabbt har ökat mängden grönsaker och rotfrukter och att magen helt enkelt inte har hunnit vänja sig vid det. Vissa grönsaker som kål, broccoli, blomkål och baljväxter är lite gasbildande, men ibland räcker det att koka dem och ibland behöver man dra ner på mängden för att trappa upp volymen långsamt.
Mitt tips till dig är att prova dig fram i lugn takt för att hitta orsaken. Som medlem i Wellobe kan du via loggboken enkelt gå tillbaka och se om du hittar något mönster i ditt matintag. Det viktiga är att du inte ger upp. Du är redan en bra bit på väg.
Stort lycka till och hoppas att du snart mår bättre.
Vill du också få tips på hur du ska gå ner i vikt? Kolla här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här