Vad är skillnaden mellan pasta och bönpasta? Läs här.
Vad är skillnaden mellan pasta och bönpasta? Läs här. Foto: Colourbox.

Om vanlig pasta vs bönpasta

Vad är egentligen skillnaden? Och framför allt: Vilket alternativ är bäst om man vill gå ner i vikt? Här listar dietisten för- och nackdelar.

Vanlig fullkornspasta eller bönpasta på sojabönor?  Tja, tittar man på energiinnehållet är det ungefär detsamma i båda, menar Josefine Jonasson. Tittar man däremot på mängden kolhydrater så skiljer de sig åt: Medan bönpastan innehåller väldigt lite kolhydrater och är rikare på både protein och fiber, är det samtidigt betydligt mer fett i den.
– Fördelen med den höga mängden protein och fiber är dock att mättnaden blir större, vilket i sin tur kan göra att man äter mindre mat och därmed också får i sig färre kalorier. Sedan tror jag att många skulle kunna vinna på att dra ner lite på kolhydratrik mat i allmänhet och då "mjölmat" i synnerhet, eftersom det helt enkelt är lätt att få i sig lite för mycket kolhydrater, säger Josefine Jonasson.

Bli medlem och få fler tips på hur du ska äta för att gå ner i vikt

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här