B12 är exempel på en vitamin som bara finns i animaliska produkter.
B12 är exempel på en vitamin som bara finns i animaliska produkter. Foto: Getty Images

Vegan? Här är tillskotten du kan behöva

Allt fler människor blir veganer – men stämmer fördomen att man då riskerar brist på viktiga vitaminer, mineraler och andra näringsämnen?
Det kan krävas en ökad medvetenhet, men det är långt ifrån omöjligt att få i sig allt nödvändigt.
Vi går igenom de viktigaste kosttillskotten för kroppen och när du kan behöva dem.

1. Vitamin B12

Denna vitamin är avgörande för en hälsosam kropp med ett fungerande nervsystem och för att bilda röda blodkroppar. B12 finns endast i animaliska produkter, såsom kött, fisk, mjölk och ägg. Men det kan lätt tas som tillskott i form av tabletter. Se till att välja en variant som innehåller metylkobalamin, vilket är en mer aktiv form av vitaminet.

Få koll på näringen och kalorierna – med Wellobes loggbok

2. Proteinpulver

En viktig byggsten för kroppen och det är ibland en utmaning för veganer att få i sig tillräckligt. Lyckligtvis finns det flera alternativ till animaliskt protein som bönor, linser, tofu och quinoa. Tränar du mycket kan du dock behöva fylla på med proteinpulver. Se till att välja en variant som är veganvänlig och innehåller alla nödvändiga essentiella aminosyror. Ärtprotein är ett populärt val bland veganer då det är högt i protein och glutenfritt.

JUST NU: En månad på köpet

3. Järn

Ett annat näringsämne som vissa veganska dieter kan sakna, särskilt för kvinnor i fertil ålder. Järn finns i flera vegetabiliska källor, inklusive bladgrönsaker, baljväxter och torkad frukt. Men kroppen tar upp järn från animaliska källor bättre. Om du tror att du har brist på järn, se till att kolla med din läkare eller en dietist innan du tar tillskott.

4. Omega-3

Dessa fettsyror finns främst i fet fisk och skaldjur och kan vara svårt att få i sig som vegan. Ett alternativ är att äta alger, vilket är en källa rik på DHA, som är en typ av omega-3. Andra källor inkluderar linfröolja, chiafrön och valnötter. Det finns även veganska Omega-3 tillskott att tillgå, som tillverkas från alger.

5. Vitamin B2 (Riboflavin)

Ett näringsämne som främst finns i mjölkprodukter, och spelar en roll i kroppens antioxidantskydd samt energiproduktion. Det finns ett antal veganska källor till riboflavin såsom bladgrönsaker, bönor, linser och nötter – och det finns också som vitamin B2-tillskott.

6. Kalcium

Kalcium är livsnödvändigt och hjälper skelett, tänder och nervfunktion. Det finns mest kalcium i mjölkprodukter, men även i bladgrönsaker och nötter. Många vegetabiliska alternativ till mjölk är också bra källor för kalcium, läs i innehållsförteckningen för att se efter att din dryck är berikad. Tror du att du har brist på kalcium, rådfråga en läkare eller dietist för att se till att du i så fall får i dig rätt mängd tillskott.

7. Multivitamin

Till sist kan ett allmänt multivitamintillskott hjälpa till att fylla på med andra nödvändiga vitaminer och mineraler som man lätt kan missa i sin kost. Se till att välja en variant med alla vitaminer och mineraler i rekommenderade doser.

Summering

Att vara vegan behöver inte innebära en bristfällig kost, det handlar helt enkelt om att ta reda på vad kroppen behöver och sedan se till att man får i sig det på olika sätt. Genom att ta tillskott kan man vara säker på att kroppen får i sig nödvändiga näringsämnen för att optimera din hälsa. Se till att rådfråga en läkare eller dietist innan du börjar med nya kosttillskott för att säkerställa att de passar just din individuella hälsa och behov.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här