Vatten, vatten, bara vanligt vatten.
Ja, svårare än så är det inte att tillgodose sitt vätskebehov.
Här berättar vi varför det är så viktigt att dricka regelbundet.
Hur mycket man måste dricka är omöjligt att svara på då det beror på så många saker. Dels beror det på hur mycket och vad man äter och dricker, dels hur mycket man svettas. Är det varmt ute eller om man rör mycket på sig behöver man dricka extra.
Att vänta med att dricka tills man verkligen är törstig låter logiskt men då är det faktiskt lite för sent, då har vätskebristen redan påverkat prestationen. Springer man ett lopp eller är fysiskt aktiv på annat sätt blir denna skillnad tydlig. Om man dricker i förväg genom att dricka till måltiderna, när man är fysiskt aktiv och svettas extra behöver man sällan oroa sig för att bli uttorkad.
Tecken på att man inte fått i sig tillräckligt med vätska kan vara huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter men dessa tecken kan upplevas ganska diffusa.
Har man däremot kraftig uttorkning är det tydligare, då minskar urinmängden, tröttheten är påtaglig även under vila samt att huden blir insjunken. Detta är visserligen ett allvarligt tillstånd som behöver åtgärdas men det å andra sidan inte så vanligt.
Att man behöver dricka är alltså tydligt men kan man dricka ”för”mycket?
Som med allt annat finns det gränser.
När det gäller just vätska är den lite vag och högst individuell men den finns.
Om man stjälper i sig flera liter vatten riskerar man att rubba balansen mellan kalium och natrium i kroppen vilket inte heller är hälsosamt. Lagom är alltså bäst. Igen.
Kort sagt: Normalt behöver man få i sig 1.5-2 liter vätska per dygn. Om man svettas mycket eller befinner sig i en varm miljö kan man behöva dricka mer. En enkel koll på om man har hamnat på en lagom nivå är att man ska kissa några gånger per dag och att urinen ska vara ljusgul. En mörkt gul, koncentrerad urin tyder på att man har druckit för lite.
Även om vatten är allra bästa törstsläckaren kan det ibland vara gott med något annat att dricka eller att smaksätta vattnet med! Här är sex tips att testa.
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.