Rätt fett i rätt mängd är livsviktigt. Foto: iStockphoto.
11 fakta om fett
Många tror på nolltolerans om man vill gå ner i vikt. Fel! Rätt fett i rätt mängd är avgörande för att må bra. Här reder vi ut ett och annat – och listar 11 fakta om fett.
En vanlig missuppfattning är att man måste kapa allt fett för att gå ner i vikt. Fel. Rätt fett i rätt mängd är en livsviktig källa till energi som är avgörande för att vi ska må bra. Dessutom förhöjer fett smaken och hjälper oss att hålla oss mätta, något som i sin tur minskar risken för småätande mellan målen. Men vad är då ”rätt sorts fett”? Fett brukar delas in i följande grupper:
Mättat fett(finns i t ex grädde, glass, bakverk, choklad, fil, fet mjölk, smör och matfettsblandningar, ost, fett kött och charkprodukter som korv och bacon, kokosfett, palmolja) Rekommenderat dagsintag:Högst10% av energiintaget (ca 20 g för en kvinna och 30 g för en man)
Enkelomättat fett(finns i t ex olivolja, oliver, rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja, mandel, hasselnötter, cashewnötter, jordnötter, avokado, kyckling) Rekommenderat dagsintag:10–20% av energiintaget (ca 30 g för en kvinna och 40 g för en man)
Fleromättat fett(finns i t ex fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner, vissa alger, rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja, majsolja, solrosolja, sojaolja, sesamfrö och sesamfröolja, valnötter) Rekommenderat dagsintag: 5–10% av energiintaget – varav ca 1 procentenhet bör komma ifrån Omega-3 (ca 2,5–3 g per dag, vilket finns i en port. lax eller 1–2 msk rapsolja) De flesta av oss skulle må bra av att byta ut en hel del mättat fett i vår kost till omättat fett. Forskning visar nämligen att det skulle minska risken för hjärt- och kärlsjukdom avsevärt.
Om transfett
Ytterligare en typ av fett är så kallat transfett. Det bildas till viss del naturligt hos idisslande djur och i mjölkprodukter, men främst på industriell väg när flytande växtoljor härdas för att åstadkomma en viss sprödhet, fasthet, smältpunkt och hållbarhetstid. Enligt de näringsrekommendationer som gäller i Sverige bör intaget av transfett vara så lågt som möjligt då ett för högt intag ökar risken för hjärt- kärlsjukdom. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att högst 1% av det dagliga energiintaget ska komma från transfett. Den goda nyheten är att såväl den industriella framställningen av transfett som svenskarnas genomsnittskonsumtion de senaste åren har sjunkit och ligger under denna gräns.
Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Fettväven är i sin tur värmeisolerande och skyddar våra inre organ.
Fett behövs för att vi ska kunna bygga och reparera celler samt tillverka hormoner och hormonliknande ämnen.
Fett behövs också för att vi ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.
Fett förser oss med nödvändiga essentiella fettsyror, som vi inte kan tillverka själva. De i sin tur reglerar blodtryck, blodets levringsförmåga samt vårt immunförsvar.
Fett från djurriket (utom det i fet fisk) är oftast mättat fett samtidigt som fett från växtriket oftast är omättat. (Ett undantag är palmolja och kokosfett som innehåller en hög mängd mättat fett).
Matoljor som t ex rapsolja och olivolja innehåller 100% fett och ger mer kalorier, men då omättat fett.
Hushållsmargarin, flytande margarin och smör innehåller 80% fett, men då mättat fett.
Konsistensen på ett matfett i kylen skvallrar om vilket fett det innehåller. Raps- och olivolja t ex förblir flytande, medans smör och kokosfett blir hårt. Och ju hårdare, desto mer mättat fett – d v s desto mer onyttigt.
Ett bra sätt att hitta produkter med mindre och/eller nyttigare fett är att välja Nyckelhålsmärkta matvaror.
Ett tips är att byta ut smör och margarin i matlagning och bak mot flytande fett: 100 g fast fett = 1 dl flytande fett.
Ytterligare en orsak till att byta ut smöret är att det orsakar större utsläpp av växthusgaser än t ex raps- och olivolja. Detta eftersom smör kommer från kor som släpper ut stora mängder metangas.
Svaret relativt enkelt
På senare tid har allt fler studier pekat på kostens betydelse för hälsan. För dem som äter mycket grönsaker, baljväxter, frukter, bär, nötter, frön, fullkornsprodukter, fisk, skaldjur och vegetabiliskt fett är risken att utveckla kroniska livsstilssjukdomar betydligt lägre. De har också lättare att hålla en hälsosam vikt. För dem som äter kött, charkprodukter, mat med lite näring men mycket energi samt en hel del socker och salt är läget det omvända. Självklart behöver vi också röra på oss och anpassa mängden mat efter behov för att undvika viktuppgång och övervikt.
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.
Räkna ut när du kan nå din målvikt
Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.
cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här