Freedigitalphotos

Frukosttips från dietisten

Att välja en smal och mättande frukost är viktigt att tänka på när du ska gå ner i vikt. Vad är egentligen bäst att stoppa i sig på morgonen? Wellobes dietist ger tips på hur du bör tänka kring frukosten.

Få fler tips om hur du ska äta – som medlem
Vilket bröd är bäst? Vilka pålägg är nyttigast? Och vad ska man äta på morgonen om man inte tycker om mackor? Är du en av dem som tycker det är svårt att få till en bra frukost hjälper dietisten Josefine Jonasson dig med enkla knep.

"Du behöver inte äta så mycket för att bli mätt"

Vilket typ av bröd ska man välja till frukosten?

– Det är toppen om du kan välj ett grovt bröd på morgonen. Ett grovt bröd ger mer mättnad än ett vitt bröd och du behöver inte äta så mycket för att bli mätt. Bröd med hela kärnor och surdeg skulle jag säga är allra bäst. Rågform, Rågkusar och de grova fyrkantiga vakuumförpackade bröden är bra alternativ allihop.

JUST NU: 50% rabatt

Nyttig frukost

Vilka pålägg är nyttigast?

– Satsa på bra, proteinrikt pålägg att lägga på mackan. Kalkon, skinka, keso och avokado är fulla av nyttigheter. Skippa marmelad, nutella och korv.

Keso - ett bra alternativ

Om man är en person som gärna skippar brödet, vad kan man äta då?

– Bär & keso med lite müsli i är ett alternativ som jag tycker är väldigt gott och mättande.

Undvik söta flingor

Funkar yoggi och fil med flingor när man ska gå ner i vikt?

– Det kan absolut funka, men tänk på att välj naturell yoghurt eller fil och istället sätta till egna bär eller frukt. Undvik söta flingor och välj helst lite grövre med gott om fibrer som är gynnsamt för blodsockret och mättnaden. Komplettera gärna med solrosfrön.

Undvik juice och söta drycker

Hur är det med dricka? Är kaffe och te okej?
– Kaffe & te är absolut okej. Jag tycker att man ska vara försiktig med att använda socker i drycker och att dricka stora mängder juice.

"Hitta din favoritfrukost"

Kan man äta samma frukost varje dag eller är det bättre att variera?
–Jag får många frågor om det här med att variera frukosten och om det är nödvändigt. Det är inte nödvändigt och de flesta äter ungefär samma frukost varje dag. Hitta din favoritfrukost och variera den om du känner för det, inte annars.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här