Det är kristider, pandemi och krig.
Vad händer om pasta, ris, torrvaror och konserver ta slut i butikerna?
Låt oss bjuda på 3 recept – som är både nyttiga och goda.
Få fri tillgång till alla våra recept
Har du precis som många andra börjat bunkra upp ditt skafferi? Då är ris ett hett tips. Det är både prisvärt, mättande och gott, och kommer i en mängd olika varianter; vitt, brunt, basmati och jasmin. Långt, kort, grötigt och finkornigt. Tänk på att välja de lite "brunare" fullkornsvarianterna om du vill vara lite hälsosammare, eftersom de både har ett högre fiberinnehåll och håller dig mätt längre. Nedan bjuder vi på 3 goda risrecept – med alla kalorier inräknade. Självklart kan några av ingredienserna nedan bytas ut mot annat du har hemma, men tänk på att kaloriinnehållet ändrar sig.
4 port, 485 kcal/pers
Tillagningstid: 30 min
Fett: 24%
Kolhydrater: 56%
Protein: 20%
Ingredienser
400 g färsk sparris
salt
1 msk olivolja
3 dl Avoriris
5 dl grönsaksbuljong
1/2 dl vitt matlagningsvin
100 g grovt riven parmesanost
100 g parmaskinka
4 skivor grovt lantbröd
Gör så här:
1. Skär sparrisen i småbitar. Förväll sedan stjälkarna i lättsaltat vatten i 10 min (lägg i topparna sist). Häll av vattnet.
2. Rör ner riset i en kastrull tillsammans med oljan och låt det fräsa i någon minut.
3. Späd med buljong och vin, lite i taget. Låt koka i cirka 25 minuter.
4. Rör ner sparris och ost.
5. Bryn skinkan i en panna utan fett.
6. Servera med lite grovt lantbröd.
4 port, 327 kcal/pers
Tillagningstid: 25 min
Fett: 33%
Kolhydrater: 42%
Protein: 25%
Ingredienser
2 dl råris
1 msk olivolja
4 tsk currypasta
400 ml mager kokosmjölk
1/2 knippe salladslök
1 paprika
salt
340 g räkor
Gör så här:
1. Koka riset enligt anvisningarna.
2. Värm en stekpanna med olja och currypasta. Bryn i 1 min och tillsätt därefter kokosmjölken. Rör runt tills currypastan är utblandad.
3. Tillsätt löken och paprikan. Smaka av med salt.
4. Låt puttra i 3 min på svag värme och lägg sedan i räkorna precis innan servering.
Få fler tips på hur du behåller dina goda vanor
4 port, 364 kcal/pers
Tillagningstid: 30 min
Fett: 24%
Kolhydrater: 45%
Protein: 31%
Ingredienser
2 dl råris
1 msk olivolja
5 g gurkmeja
1 grönsaksbuljongtärning
200 g zucchini
1 röd paprika
1 gul lök
2 tsk olivolja
2 vitlöksklyftor
10 g röd finhackad chili
500 g krossade tomater
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
500 g torsk eller annan vit fisk
1 tsk salt
Gör så här:
1. Fräs riset i olja, gurkmeja och riven buljong. Häll i vatten och låt koka enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Tärna zucchini, paprika och lök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs grönsakerna med vitlök och chili under 2 minuters omrörning.
3. Häll i tomatkross och låt sjuda 5-10 min till. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär fisken i portionsbitar och strö över salt. Koka upp vatten i en kastrull och lägg fiskbitarna i en sil eller ett dursklag, över det kokande vattnet. Sätt på ett lock eller låt ånga tills fisken är tillagad rätt igenom.
5. Servera fisken tillsammans med ratatouillen och riset.
Få frt tillgång till alla våra kaloriberäknade recept
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.