Njut av färsk sparris i vår.
Njut av färsk sparris i vår. Foto: Getty images.

Våren kommer med primörer

Sparris hör till vårens första primör och är en verklig delikatess. I maj börjar skörden av svensk sparris, men säsongen är kort - vid midsommar är den över. Resten av året importeras sparris från bland annat Holland, Spanien och Peru.

Få tillgång alla våra tusentals recept – som medlem

Det finns två typer av sparris. Den vita sparrisen odlas på höga "sängar" och skärs av under jorden då toppskottet bryter fram. Det är viktigt att undvika ljus eftersom detta gör att sparrisen missfärgas. Den gröna sparrisen växer ovanför jord och skärs av vid jordytan när de fått lagom längd. Grön sparris har lite kraftigare smak, högre näringsinnehåll och är lättare att tillaga än vit sparris. Den ”Violetta” sparrisen som man kan hitta i Frankrike får växa under jord nästan hela tiden, men på slutet låter man toppskotten växa ovan jord. Ljuset gör att det bildas ett färgämne som får sparrisknopparna att rodna. Smakmässigt är det inte mycket skillnad.

Sparris – en färskvara

Sparris är godast att ätas samma dag man köper den, annars tappar den lätt spänsten och börjar sloka. Om inte sparrisen ska ätas samma dag - förvara den i kylskåp högst ett par dagar. Vit sparris bör ligga mörkt för att inte bli missfärgad.

Tillagning

Vit sparris skalas innan den kokas. Man skalar bort, 4-5 cm från toppen och nedåt. Grön sparris behöver inte skalas, men nedre delen av den gröna sparrisen kan vara lite träig. Bryt av några centimeter av foten, där den knäcks naturligt.

Koktiden varierar beroende på sparrisens tjocklek och när den skördats. Ungefärlig koktid för grön sparris är 5 minuter och för vit sparris cirka 10 minuter. Den gröna sparrisen är även god att grilla. Sparris bör inte kokas eller stekas alltför kraftigt, då förlorar den sin spänst. Prova med en sticka för känna när sparrisen är tillräckligt mjuk. Kokt sparris är gott att servera enbart med lite riven parmesan. Sparris passar även utmärkt ihop med bland annat lax och skaldjur.

Energifattig men näringsrik

Näringsinnehållet i vit och grön sparris är ungefär desamma. Den vita är något fiberrikare och den gröna är rikare på vitaminer. Sparris består till mer än 90 % av vatten, vilket gör att sparris är kalorifattig mat, så länge man är försiktig med tillbehören.

Några av Wellobes smarriga recept med sparris

OBS! Du måste vara medlem för att få tillgång till recepten.

Risotto med sparris

Ägg och sparrissallad

Köttfärs och sparrispaj

Sparrissoppa

Primörsallad med serranoskinka

Sanna Eriksson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här