Därför ska du INTE banta.
Därför ska du INTE banta. Foto: Getty images.

Bantning kan få dig att öka i vikt

En av tre som provar en diet för att gå ner i vikt väger mer när de slutar.
Det visar en undersökning bland kvinnliga bantare.

Känner du igen dig? På Wellobe bantar vi inte – utan lär dig äta och träna rätt för dina mål

Du som läser det här har med största sannolikhet försökt gå ner i vikt någon gång. Förmodligen mer än en gång. En enkät från Storbritannien visar att en tredjedel av kvinnorna har hårdbantat till och från sedan de var 15-20 år. För de flesta blir det i snitt tre olika dieter per år. Runt tio procent svarar att de går på diet hela fem gånger om året, men resultatet blir inte bättre för det. Inte nog med att viktminskningen sällan lyckas. En av tre går faktiskt upp i vikt.

JUST NU: En månad på köpet

Så säger dietisten

Såhär skriver dietisten Cynthia Sass i Health.com:

1. Kroppen kommer ur balans
– Många dieter är alldeles för snåla vilket ger kroppen signaler om att du svälter. Det gör att förbränningen bromsar upp och kroppen får ett överskott av kalorier som lagras i fettcellerna. Vissa säger att du kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt ”bara det är rätt mat”. Tyvärr är det inte sant. Varje gång du äter mer än vad kroppen behöver, oavsett vad det är, lagras överskottet i din kropp.

Vad göra? Svältkost hjälper ingen. Tänk långsiktigt. Mindre portioner och nya matvanor är något du ska leva med länge.

2. Dieter tillåter inga snedsteg
– Främsta orsaken till att så få lyckas banta är vår ”av- och på-mentalitet”. Först är vi väldigt ”på” när vi börjar, men gör vi det minsta misstag tänker många att de förstört allt, att de misslyckats och att det inte är någon idé att fortsätta. Och då kan man ju lika gärna proppa i sig allt man vill. Det är lite märkligt med tanke på alla andra situationer där vi tillåter snedsteg.

Vad göra? Var förlåtande mot dig själv. Fundera på varför du trillade dit. Använde du livsmedel som belöning, tröst eller var du helt enkelt för hungrig? Då finns det bättre redskap än att svulla.

Nå dina hälsomål – med vår metod går du aldrig hungrig

3. Du tvingar i dig saker du inte gillar
– Det finns inget värre än att trycka i sig en massa mat man avskyr, bara för att det står så i ens viktminskningsprogram. Det gör bara att man får en massa negativa tankar som utlöser stresshormoner vilka i sin tur gör dig mer hungrig.

Vad göra? Välj en diet där det finns ett varierat utbud av mat och du själv kan välja vad du vill äta.

4. Dieter är sällan nyttiga
– Många bantningsprodukter är fyllda av artificiella tillsatser som enligt mig är att likställa med kroppslig förgiftning. De smakar inte särskilt gott och gör dig sällan mätt.
Vad göra? Håll koll på näringsinnehållet om du köper färdigmat men laga helst maten från grunden.

Hos oss lär du dig äta och träna på ett roligt, varierat och sätt som fungerar för DIG


5. Du får inte äta det du älskar
– Deprimerande. Enligt den brittiska enkäten var choklad, chips, ost, bröd och vin, sådant många hade mycket svårt att motstå. Var fjärde som uteslöt dem helt gav upp efter en månad.
Vad göra? Sanningen är att du kan äta allt du gillar, men inte hur ofta som helst och inte hur mycket som helst.

Behöver du hjälp med DIN hälsa?

Wellobe* startade i samarbete med Karolinska Institutet år 2003, då under namnet Viktklubb. Som medlem får du en kostplan, loggbok och mobilapp så att du kan hålla koll på hur många kalorier du äter och göra av med. Du får även tillgång till tusentals kaloriberäknade recept, träningsprogram och filmer, dina egna framsteg i grafer samt får tips, råd och stöd ifrån några av Sveriges ledande hälsoexperter. Och behöver du extra pepp kan du alltid besöka vårt medlemsforum.
Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Caroline Hougner

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här