Vad är skillnaden på smör, margarin och matolja? Läs mer här.

Så skiljer du på smör, margarin och matolja

Vad är det för skillnad på smör, margarin och matolja?
Och vilket fett är egentligen bäst att ha på smörgåsen och att steka i?
Lär dig skilja på olika typer av matfett av vår dietist.

Vill du ha fler tips på hur du ska äta? Bli medlem i Wellobe

För den som vill gå ner i vikt kanske det mest naturliga är att minska mängden fett i maten, eftersom fett är den energikälla som innehåller mest kalorier per gram:

  • Fett = 9 kcal
  • Alkohol = 7 kcal
  • Kolhydrater = 4 kcal
  • Protein = 4 kcal

Men faktum är att vi människor samtidigt behöver fett för att fungera och därför räknas matfett som vår viktigaste energikälla. Dels ger det oss både energi, vitaminer och viktiga fettsyror. Dels lagras det i fettvävnaden där det hjälper oss att isolera värme och skydda vitala organ.

Läs mer i Vilket fett ska man äta?

JUST NU: 50% rabatt

Skillnaden på smör och margarin

Med det sagt, är det fortfarande viktigt att hålla koll på mängden fett du äter. Särskilt om ditt mål är att gå ner i vikt. Eftersom fett innehålle rmer än dubbelt så mycket kalorier som både kolhydrater och protein är det annars lätt att få i sig alldeles för mycket energi. En bra riktlinje är att försöka se begränsa mängden fett i din mat till ungefär en tredjedel av ditt totala energiintag.

Vad är skillnaden på smör och margarin?
– Den största skillnaden är att smör är animaliskt och margarin är vegetabiliskt. Är ditt mål att gå ner i vikt innebär det att det är bättre fett i margarin. Men det viktiga är egentligen inte vad du har på mackan, utan hur många mackor du äter. Äter du en macka om dagen och föredrar smör tycker jag inte att det behöver vara fel. Äter du däremot flera mackor om dagen kan du vinna en hel del på att välja margarin istället – och då gärna lättmargarin, säger Josefine Jonasson, dietist på Wellobe*.

Och vilket sort stekfett skulle du rekommendera?
– Jag skulle rekommendera matolja eller en flytande margarin- eller smörblandning. De är nämligen blandade med matolja vilket gör att fettsammansättningen blir bättre. Flytande margarin har också fördelen att man lättare kan bedöma hur varm pannan är och när det är dags att lägga i det man ska steka.

JUST NU: 50% rabatt

Finns det något annat att tänka på när det gäller val av matfett?
– Ja, när det gäller val av fett på smörgåsen och i matlagningen bör du även ha i åtanke att det du äter för övrigt också spelar roll. Äter du mycket matolja, fet fisk, avokado, nötter och mandel kan du kosta på dig smör då och då. Är målet däremot att gå ner i vikt behöver du dra ner på det totala intaget av fett och då minskar helt enkelt utrymmet för hur mycket fett du kan äta.

Få fler tips på hur du ska äta – som medlem i Wellobe

Källa: Livsmedelsverket

Läs även

Vilket fett är bäst att steka i?

Fettfri kost kan få dig att gå upp i vikt

11 saker du inte visste om fett

Vad är värst – socker eller fett?

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här