Gillar du energidryck? Då ska du läsa det här.

Så mycket socker är det i energidryck

Ganska mycket, menar experten. De är lika söta som läsk med ungefär lika mycket kalorier. Och därför ska man vara särskilt försiktig om man försöker gå ner i vikt.

Få mer tips och råd – som medlem

Få hjälp att nå din målvikt
Att många har svårt att vakna ordentligt innan dagens första kopp kaffe är vanligt. Men i dag konkurrerar morgonkaffet allt oftare med en helt annan koffeindryck som är betydligt sötare – nämligen energidrycken. Men hur väl fungerar den egentligen?
– Tja, att koffein har en uppiggande effekt vet vi. Det stimulerar både andningen och hjärtverksamheten. Många energidrycker innehåller dessutom mycket socker, vilket i sig kan vara uppiggande – om än kortvarigt. Vad man bör vara medveten om är dock att koffeinet även är vätskedrivande och eftersom vissa energidrycker innehåller höga halter kan för stora mängder ge symptom på koffeinförgiftning, enligt Livsmedelsverket. Tecken på det är i sin tur exempelvis hjärtklappning, ångest, oro, yrsel och sömnproblem, säger Anna Hägg.

JUST NU: 50% rabatt

Inte lämpliga om man vill gå ner i vikt

Utöver koffeinet innehåller energidrycker även taurin, glukuronolakton och B-vitaminer. De finns i så små mängder att de inte anses vara skadliga, men de har heller ingen bevisat positiv effekt. Bortsett från det skulle energidryckerna kunna liknas vid ren läsk, sötad med sockerarter.
– Det betyder förstås att de även innehåller mycket kalorier och att de, precis som alla andra söta drycker, inte alls är lämpliga om man vill gå ner eller försöker hålla vikten. Då ska man definitivt undvika dem. Det finns dock även sockerfria alternativ som är sötade med kalorifria sötningsmedel.
Hur mycket kan DU gå ner i vikt med Wellobe? Kolla här

Inga bevisat positiva effekter

Men om man går tillbaka till huvudfrågan: Kan energidrycker få en att prestera bättre? Nja, kanske känner man sig piggare en kort stund om man tar en energidryck på jobbet. Men det är ytterst tveksamt om man verkligen presterar bättre, menar Anna Hägg.
– Jag har i alla fall inte läst någon studie som har presenterar några sådana resultat. Eftersom energidryckerna är vätskedrivande är de heller inte lämpliga att använda i samband med träning. Och inte heller som rena törstssläckare. Är du törstig behöver din kropp tvärtom någonting som återställer vätskebalansen – som vanligt vatten till exempel.
På grund av energidryckernas höga koffeinhalt vill jag dessutom tillägga att de aldrig bör blandas med alkohol eller ges till barn och ungdomar.

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här