Är ditt mål att gå ner i vikt?
Då kan det vara bra att även hålla koll på antalet kalorier i det du dricker.
Här är en kalorilista med 58 drycker och dess kaloriinnehåll*.
Vill du ha hjälp att gå ner i vikt? Kolla här
Vad är bäst att dricka om mitt mål är att gå ner i vikt? Måste jag bara dricka vatten? Hur mycket vatten ska jag i så fall dricka om dagen? Kan jag istället dricka mjölk som vuxen? Eller kan jag dricka lightläsk med gott samvete utan att gå upp vikt? Frågorna kring vad och hur man ska dricka när man befinner sig under en pågående viktnedgång är många. Här tipsar Wellobe’s dietist Josefine Jonasson om vilka drycker du kan dricka lite mer och mindre av.
* Om ingenting annat anges är livsmedlen nedan angivna i antal kilokalorier/100 ml. Kaloriinnehållet kan skilja sig åt beroende på märke och smak.
– Vatten är viktigt för kroppen. Man brukar säga att en vuxen person bör dricka 1,5 till 2 liter vätska per dag och mer om man svettas mycket. Så ja, vatten är tveklöst den bästa törstsläckaren. Särskilt om du vill gå ner i vikt*. Vill du festa till det lite extra skulle jag tipsa om att lägga i några skivor gurka, citron eller varför inte bär?
– Stort JA på denna. Vanligt bubbelvatten innehåller inga kalorier så det är bara att dricka och njuta! Det börjar däremot komma olika sötade varianter av vatten. Titta på innehållsförteckningen på flaskan så ser du direkt om den innehåller socker, sötningsmedel eller kalorier. Vill du festa till det lite extra är ett tips att hålla dig till vanligt vatten till vardags och spara bubbelvattnet till särskilda tillfällen.
– Mjölk är näringsmässigt bra och innehåller viktigt kalcium och bra proteiner. Ett glas till maten är bra, men som törstsläckare är det för energirikt. Och då pratar jag enbart om mängden kalorier i jämförelser med vanligt vatten.
– Juice innehåller förvisso inget tillsatt socker men en hel del fruktsocker. Att ta ett litet glas som lyx på helgen behöver inte vara fel men att dricka juice när man är törstig är inget jag rekommenderar. Det bästa är alltid att äta frukten hel – då är fruktsockret snyggt förpackat.
– Om man bara ser till kaloriinnehållet är det ingen fara att dricka lightdrycker. Däremot kan det vara så att du upprätthåller ett sötsug, även om det inte är från just socker. Prova dig fram för att se om sötsuget ökar när du dricker lightdryck eller om du kanske kan undvika den. Det är väldigt olika hur olika personer funkar. Mitt tips är att se light-drycker som en guldkant då och då, och inte något som släcker törsten.
Läs även Om skillnaden på läsk och lightläsk
– Saft är ren sockerlösning. Det är inte bra för någon.
– För mycket kaffe är inte hälsosamt men i lagom mängd (cirka tre koppar per dag) kan till och med det vara bra. Tänk dock på att kaffe latte, cappucino och andra kaffedrinkar innehåller en hel del kalorier från mjölk och eventuellt sirap.
– Helt energifritt om du dricker ditt te utan socker och mjölk. Prova gärna grönt och rött te som omväxling från det vanliga svarta.
– Alkoholhaltiga drycker innehåller en hel del kalorier utan att tillföra kroppen speciellt mycket positivt. Vin har dock visat sig vara positivt i begränsade mängder. Förutom mängden kalorier du får i dig bör du tänka på att det är lätt hänt att du äter lite extra när du dricker alkohol. Eventuellt även dagen efter.
Läs även Så mycket påverkar alkoholen din vikt
– Många energidrycker innehåller både koffein och socker. Det betyder att de innehåller en hel del kalorier, och precis som alla andra söta drycker, inte är lämpliga om man vill gå ner i vikt.
Läs även Energidrycker – stjälper eller hjälper de?
Vad är bäst att dricka till maten om jag vill gå ner i vikt?
* Om ingenting annat anges är livsmedlen nedan angivna i antal kilokalorier/100 ml.
Kaloritabell för alkohol
Grönsaker
Frukt
Spannmål och fullkorn
Nötter och baljväxter
Kött och fågel
Fisk och skaldjur
Hur mycket väger 1 dl av...?
På Wellobe finns en databas med tusentals kaloriberäknade livsmedel och recept. Som medlem får du fri tillgång.
Få tillgång till hela Wellobes livsmedelsbas här
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.