Sommaren 2012 sände BBC dokumentären Eat, Fast & Live longer.
I den testade en journalist att äta som vanligt i fem dagar i veckan och fasta i två. Och så var 5:2-dieten född.
Få mer tips och råd under 5:2-metoden – som medlem
För fyra år sedan satte den brittiska hälsojournalisten Michael Mosley upp tre hälsomål: Att leva längre, bevara sin ungdom – och gå ner i vikt. Helst med så få förändringar i vardagen som möjligt. Under fem veckor testade Mosley sedan att äta som vanligt fem dagar i veckan och fasta i två. Resultatet blev minus 6 kilo på vågen samt såväl sänkta blodsocker- och kolesterolvärden som sänkta risknivåer för cancer och åldrande.
Till Sverige nådde djungeltrumman 2013, då Vetenskapens värld i SVT sände dokumentären i samband med världslanseringen av Mosleys bok Fast diet (5:2-dieten på svenska). Och tack vare den enkelhet som den här typen av periodisk fasta ger, gjorde metoden snabbt succé:
I augusti 2013 var ”5:2-dieten” ett av de mest sökta begreppen på Google. Liksom kring de flesta andra dieter har dock även debatten om den här metoden gått het sedan dess. Medan förespråkarna har pekat på enkelheten och därmed även långsiktigheten, har kritikerna uttryckt oro för de tvära kasten mellan vanliga dagar och fastedagar. I Storbritannien och USA har man dock sett att personer som följer 5:2 behåller sin muskelmassa i högre grad. Fördelen med det är att det underlättar förbränningen av kalorier, vilket i förlängningen leder till att andelen kroppsfett minskar.
* Källa: BBC, Livsmedelsverket, Aftonbladet
Kolla: Hur mycket kan du gå ner i vikt – med våra verktyg
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.