Med rätt inställning kommer du längre i din hälsoresa, enligt en ny studie.
Med rätt inställning kommer du längre i din hälsoresa, enligt en ny studie. Foto: Getty images

Ny forskning: Knepet som får dig att lyckas gå ner i vikt

Vill du lyckas med din viktresa gäller det att ha en positiv inställning.
Fokusera på hur mycket din hälsa kan förbättras genom att lägga om kost- och motionsvanorna, snarare än att oroa dig över de skadliga effekterna av övervikten.
Då har du större chans att nå din målvikt, menar brittiska forskare.

Nå din målvikt – med våra verktyg

Inställning och attityd spelar en betydande roll när det gäller hur stor chans en person har att lyckas gå ner i vikt, enligt ny forskning. En färsk studie från University of Oxford i Storbritannien visar att en optimistisk syn på viktresan ger betydligt bättre resultat jämfört med skrämseltaktiker.

I studien jämförde man hur olika läkare bemötte 246 patienter som alla led av fetma och erbjöds att delta i ett 12-veckors viktminskningsprogram. Forskarna kartlade läkarnas tonfall och ordval och delade upp dem i tre kategorier: positivt, neutralt och negativt.

Tonläget spelade roll

Läkarna som klassades som positiva hade ett glatt tonläge, lyfte fram hälsofördelarna med att gå ner i vikt och presenterade viktminskningsprogrammet som en möjlighet att må bättre.
De neutrala läkarna la fram förslaget om att delta i programmet utan någon större värdering, medan de negativa läkarna talade om fetman som ett skadligt hälsoproblem som behövde åtgärdas och uppvisade en pessimistisk syn med fokus på utmaningarna med att hålla sig i form.

JUST NU: En månad på köpet

Positiv inställning gav bättre resultat

Skillnaden må verka hårfin, men visade sig ha stor betydelse för hur väl patienterna lyckades med sin viktnedgång. De som fått en positiv bild av hälsofördelarna var 33 procent mer benägna att tacka ja till att delta i programmet, jämfört med de vars läkare varit neutrala eller pessimistiska. De gick också i genomsnitt ner drygt 3 kilo mer under programmet.

– Vi vet att ord har betydelse och den här forskningen visar att det verkligen stämmer, både kort- och långsiktigt. Vår studie visar att subtila skillnader i kommunikationen kan ha en betydelsefull inverkan på patienternas resultat, säger Charlotte Albury, en av forskarna i studien, till Newsweek.

Fokusera på de många hälsofördelarna med din nya livsstil, så lyckas du bättre.
Fokusera på de många hälsofördelarna med din nya livsstil, så lyckas du bättre. Foto: Getty images

En optimistisk inställning kommer man med andra ord långt med – och det finns ingen brist på positiva hälsofördelar med att nå en sund målvikt. Lägre blodtryck, minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, mindre ledsmärta, bättre sömn och ökad rörlighet är bara några av de förbättringar i hälsan som en sundare livsstil kan medföra.

Även Wellobes medlemmar vittnar om hur hälsoresan har förbättrat deras livskvalitet. Annika Löfstrand, 45, blev till exempel av med sin artros, Patrik Sjöblom, 33, gick från att vara en trött småbarnspappa till att springa sin första halvmara och Carl-Olov Österlund, 74, imponerade sin läkare genom att bota såväl sin fettlever som sitt höga blodtryck och höga blodsocker.

Läs fler inspirerande medlemscase här.

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Malin Karlberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här