Kristina Fjelstrup har kämpat med övervikt hela sitt vuxna liv.
Nu har hon gått ner 19 kilo.
Här kommenterar experterna hennes specialdiet.
Känner du igen dig? Få hjälp med din vikt
SISTA CHANSEN: En månad på köpet
Kristina tycker att hon har provat allt: Sockerstopp, löpning, styrketräning, juicediet, fasta... Likväl slutar det likadant varje gång. Alla kilon hon går ner kommer tillbaka.
– När jag var tonåring kunde jag äta som jag ville. Men en mopedolycka, frekvent p-pilleranvändning och två graviditeter senare gick jag upp i vikt bara av att titta på en pizza. Varje gång jag gick ner i vikt kände jag mig jättemotiverad. Men för varje gång jag gick upp i vikt igen, mådde jag sämre och sämre.
Kristinas mamma tipsade om en metod hon hittat på nätet. Den lät för bra för att vara sann, men Kristina hade ingenting att förlora. Den såg ut som följande:
Så här i efterhand har Kristina förstått att hon lidit av så kallad överätning. När alla bitar föll på plats föll hon i gråt. Hon har lagt ner så mycket tid på att förstå sig själv. Idag har hon gått ner 19 kilo och tror sig ha hittat ett sätt för att bibehålla en normal vikt. Från att träna sju dagar i veckan, tränar hon bara när hon vill.
– Innan trodde jag inte att det var möjligt att gå ner i vikt utan att träna. Då vägde jag alltid mina övningar mot det jag hade ätit i förväg.
Nu är hon utbildad spinninginstruktör, tränar för att hon tycker det är kul – men får inte dåligt samvete om hon står över någon gång.
Enligt hälsoexpert och läkare Bente Klarlund är den bästa strategin för att gå ner i vikt enkel: Att undvika ”mirakelkurer” och använda rent, sunt förnuft.
– Så länge Katarina bara äter varierat med mycket grönsaker och lagom mycket protein. Det kan annars tömma njurarna, något som träningsmänniskor som dricker proteinpulver inte tänker på. Men äter man bara tillräckligt mycket gröna grönsaker får man ett naturligt proteintillskott.
Prova ett både mer hälsosamt och mer långsiktigt att gå ner i vikt
Erik Arnesen, doktorand i nutrition vid universitetet i Oslo, menar att dieter med få kolhydrater och lite fett kan vara effektiva – så länge man annars äter ”som vanligt”. Äter man däremot färre kolhydrater men mycket fett, ökar risken för en rad sjukdomar.
– Ett högt intag av animaliskt protein förknippas med en ökad dödlighet och risk för hjärtsjukdomar. Däremot är det inte är lika riskabelt om fettet är vegetabiliskt och kommer från exempelvis avokado, nötter och/eller skaldjur. Utesluter man mycket kött, ägg och mejeriprodukter bör man dock inkludera fler proteinkällor från växtriket såsom baljväxter, frön, nötter och spannmålsprodukter, enligt Arnesen.
Det är alltså viktigt att inte bedöma en diet baserad på "etiketten" och om den består av lite eller mycket kolhydrater och fett, utan snarare fokusera på att man verkligen får i sig alla viktiga näringsämnen.
Näringsfysiolog Hege Hushovd beskriver i sin tur Katarinas nya livsstil som en kombination mellan en lågkolhydratdiet och periodisk fasta, vilket är bra om man vill gå ner i vikt snabbt. Förutom att man konsumerar färre kalorier ökar fettförbränningen. Samtidigt som man minskar på intaget av socker och snabba kolhydrater, får kroppen dessutom en paus från allt ätande.
– Som med många andra dieter är den stora utmaningen dock att det bara fungerar så länge det följs. Om du faller tillbaka i gamla vanor igen är alltså risken att du snabbt går upp i vikt igen. Och fastar du en längre period kommer din kropp att få för lite protein, vilket kan resultera i att den börjar bryta ner muskelmassa. Och den hjälper i regel till att upprätthålla ämnesomsättningen.
Testa ett mer hållbart sätt att gå ner i vikt
Detta är en rewrite från Ekstra Bladet av Sarah Brennsæter och Josephine Fontenay.
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.