Alkohol påverkar vikten mer än du tror.
Alkohol påverkar vikten mer än du tror. Foto: PRIVAT/Colourbox.

Att sluta dricka kan få dig gå ner i vikt

Om du vill gå ner i vikt kan det vara lika effektivt att sluta dricka alkohol som att äta nyttigare. Det visar en studie från primärvården i Höganäs.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

Att alkohol kan skada kroppen vet de flesta. Att man kan gå ner i vikt genom att låta bli alkohol, det är det dock färre som har koll på. Forskning från primärvården i Höganäs har faktiskt visat att genom att helt avstå från alkohol kan man gå ner fem procent av sin vikt på ett halvår.

Hälften åt som vanligt, hälften avstod alkohol
I forskningsstudien ingick friska personer med ett BMI på mellan 27-35. Hälften av deltagarna följde kostråd som gav cirka 1 700 kalorier per dygn. Andra hälften åt som vanligt, men avstod helt från att dricka alkohol. Deltagarna var mellan 35 och 65 år och alla hade varit normalviktiga när de gick ut skolan. Alla drack alkohol måttligt och ingen rapporterade om alkoholproblem.
– Det var människor som hade gått upp i vikt i vuxen ålder och som tog sig ett glas vin till maten då och då, säger Niels Nörgaard, distriktsläkare på Vårdcentralen Sjöcrona och initiativtagare till studien.

Lika effektivt som att gå på diet

Efter sex månader hade deltagarna i båda grupperna gått ner runt fem procent av sin startvikt. Midjemåttet och kroppsvikten minskade lika mycket hos de som slutade dricka alkohol, som hos de som följde kostråden.
– Det kan alltså vara lika effektivt att avstå från alkohol som att gå på diet, säger Niels Nörgaard. De som avstod från alkohol i vår studie kände dessutom att de fick bättre livskvalitet. De var vitalare och piggare. Istället för att sätta sig i soffan fick de lust att gå en sväng eller hitta på något annat aktivt.

”Alkohol ökar aptiten”

Niels Nörgaard tror att en av anledningarna till att man går ner i vikt om man slutar dricka alkohol är att man samtidigt äter mindre.
– Alkohol ökar aptiten och det är lätt att råka stoppa i sig för mycket. Till exempel är det många av oss som genast spanar efter godisskålen när det är dags för kaffe efter en stor trerättersmiddag. Trots att vi inte alls är hungriga. Alkohol gör det svårt för oss att stoppa sådant överätande.

Nå din målvikt med oss!

Alkohol fullt med kalorier

En annan anledning är att kroppen förbränner alkoholen först, eftersom den inte kan lagras i kroppen. Allt som äts i samband med alkoholdrickande får vänta tills levern jobbat klart, vilket gör att fettförbränningen minskar och fett lagras. Dessutom är alkohol fullt med kalorier. Det innehåller sju kalorier per gram, jämfört med nio i fett och fyra i protein och kolhydrater.
– Det är många som inte tänker på hur mycket kalorier man får i sig när man dricker, säger Niels Nörgaard. Man behöver äta ganska mycket för att komma upp i samma kaloriantal som ett par öl ger.

Få fler tips på hur du ska äta och dricka – för att gå ner i vikt

Detta får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här