Studier visar att konstant stress påverkar vikten negativt.
Såväl fysiskt som psykiskt.
Här berättar läkaren mer om hur stress kan påverka din hälsa.
Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp
Fysiskt för att kroppens ämnesomsättning påverkas i fel riktning. Psykiskt för att vi lätt trillar i sockerfällan då vi känner oss i obalans.
– Att stress ökar aptiten har biologiska grunder, säger läkaren Yvonne Linné.
Att kroppen reagerar på stress har att göra med ett nedärvt försvar. Vid stress gör sig hjärnan redo för flykt och måste då få extra näring.
Den snabbaste effekten kommer i form av kolhydrater och speciellt sockerrika produkter. Därför stoppar vi gärna i oss något sött om vi är stressade. Eftersom socker också ökar aptiten blir det en ond cirkel där vi också äter mer – och oftast något onyttigt.
KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?
För högt ställda förväntningar kan också trigga igång en ond cirkel. Du blir stressad när du inte når de resultat som du har tänkt dig, vilket leder till mer stress – som gör det ännu tuffare att gå ner i vikt. Oro och ångest i samband med negativ stress triggar nämligen igång mat- och sockersuget.
– Man vet också att kroppen utsöndrar hormonet kortisol vid stress. Vilket ökar fettlagringen kring magen, säger Yvonne Linné.
Känner du igen dig? Få fler tips och råd här
Eftersom negativ stress ofta har sin grund i en känsla av brist på kontroll är den goda nyheten att problemet går att lösa. En kortsiktig väg ut är att lära sig att varva ner. Yoga, promenader och varma bad är klassiker som funkar för de flesta. Men för att bli kvitt stressen för gott måste du söka dig tillbaka till källan. Försök att se vad din stress beror på. Har du en realistisk målsättning?
Planera och förbered dig i god tid. Skriv ner vad du måste fixa, maten du ska laga etc. Då får du allt tydligt och kan sedan bocka av de saker du gjort. På det sättet ökar din kontroll över situationen och du kan lätt se hur du ska prioritera. När kontrollen ökar, minskar stressen! Sänk kraven på dig själv och fördela arbetsuppgifterna på familjemedlemmarna. Du kanske inte behöver städa eller laga mat varje gång. Delegera och få tid till att njuta – eller få en stund för dig själv på gymmet. Njut varje dag och speciellt under helgen.
1. Ät regelbundet. Planera in frukost, lunch och middag samt mellanmål. Till mellanmål kan du ta en frukt eller några nötter.
2. Begränsa mängden sötsaker, det brukar minska suget.
3. Passa dig för att komma in i ett "allt-eller-inget-tänk". Tänk inte att "nu har jag redan ätit godis så nu kan jag lika gärna fortsätta".
– Det är aldrig kört. Du kan inte påverka det som varit, bara det som kommer, säger Wellobes dietist Josefine Jonasson.
Bryt dina dåliga cirklar – redan i dag
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.