Att äta på kvällen eller natten kan sätta stopp om du vill gå ner i vikt.
Att äta på kvällen eller natten kan sätta stopp om du vill gå ner i vikt. Foto: Getty images.

Är det dåligt att äta mycket på kvällen?

Att äta mycket sent på kvällen kan göra det svårare för dig om du vill gå ner i vikt.
Men hur ska man då äta om man har mer aptit på dagen eller om man jobbar natt? Såhär tycker Wellobe’s dietist.

Få mer tips och råd på hur du ska äta

Hej Josefine,
jag blir nästan alltid småsugen på kvällen. Ibland är jag faktiskt hungrig igen precis innan jag ska lägga mig. Har dock hört att det inte är bra att äta för mycket så sent på kvällen då det "sätter sig direkt runt midjan". Samtidigt hatar jag att gå och lägga mig hungrig och då slutar det oftast med att jag går upp och äter något på natten ändå. Nu är jag extra orolig eftersom jag ska börja jobba natt. Har du något bra tips på hur jag då ska äta på kvällen eller natten för att inte gå upp i vikt?

//Hälsningar Tomas

JUST NU: En månad på köpet

Hur mycket är okej att äta på natten?

Många av oss blir lite småsugna framåt kvällen och då är det lätt att gå upp och bara ta det som finns i kylen. Men enligt Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe*, är det inget att rekommendera. I alla fall inte om målet är att gå ner i vikt eller hålla vikten:
– Nej, jag skulle inte rekommendera att du äter för tung mat på kvällen eller natten. Äter du precis innan du ska gå och lägga dig eller går upp och äter mitt i natten är kroppens förmåga att ta hand om maten nämligen sämre, eftersom den går in i vila och förbränningen går ner. Så, vill du gå ner i vikt kan det vara så att du går ner lite långsammare än om du hade ätit mer på dagtid, om du äter på det viset.

Få mer hjälp av vår dietist – som medlem

Hur ska man äta när man jobbar natt?

De rekommendationer som finns för de som jobbar natt säger att man bör äta större delen av sitt totala energiintag på dagtid, även om man vänder på dygnet, jobbar på natten och sover större delen av dagen.
– Jobbar du natt skulle jag alltså rekommendera att du äter din frukost när du kommer hem på morgonen, innan du går och lägger dig. Var då lite extra försiktig med vad och hur mycket du dricker, så att du inte behöver gå upp och gå på toaletten. Lunchen äter du sedan när du vaknar och middagen framåt eftermiddagen eller tidigt på kvällen strax innan du går på ditt nattskift igen. Försök alltså att hålla samma måltidsmönster som de dagar du är ledig, säger Josefine Jonasson.

Det här ska du äta på natten

Så, vad ska man äta när man jobbar natt? För man kan ju inte heller gå ett helt arbetspass vrålhungrig utan att äta någonting alls väl?
– Nej, men har du ett jobb som inte kräver så mycket fysiskt arbete kan det räcka att äta någonting lättare, som soppor, omeletter, kanske någon smörgås eller keso eller kvarg med frukt eller bär. Har du däremot ett fysiskt krävande jobb kanske du kan behöva äta någonting mer, men då är det förhoppningsvis också någonting du kommer att förbränna. Men generellt sätt bör du försöka äta lättare mat, så sent på dygnet.

Om ätandet på natten gör att du går upp vikt

Om målet är att gå ner i vikt eller hålla vikten och du märker att ditt ätande på kvällen och natten börjar sätta käppar i hjulet är det bäst att helt enkelt testa sig fram, menar Josefine Jonasson.
– Känner du att du börjar gå upp i vikt kan en idé vara att helt enkelt testa att äta lite mindre eller någonting nytt, eller att göra en omfördelning av dina kalorier under dygnet.

Få mer tips och råd – som medlem

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

10 saker du INTE ska äta på kvällen

Hur ska jag äta när jag jobbar natt?

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här