”Är det dåligt att äta mycket på kvällen?”

Att äta alldeles försent på kvällen är inte bra. Men att då veta hur man ska äta om man har mer aptit på dagen eller om man jobbar natt är inte alltid lätt att veta. Särskilt inte om man vill gå ner i vikt. Här ger dietisten svar på tal.

Hur mycket är okej att äta på natten?

Jag har lättare för att äta mindre på dagen och mer på kvällen. Är det okej att äta upp emot 55 procent av dagsbehovet på kvällen?
// Johan
Josefine Jonasson, dietist på Wellobe: Egentligen ska det inte spela någon roll hur du sprider ut dagens mat, så till vida du inte äter sent inpå sänggåendet eller på natten. Då har kroppen sämre förmåga att ta hand om maten. Vill man gå ner i vikt kan det vara så att man går ner lite långsammare än om man hade ätit mer på dagtid. Om du märker att det blir så för dig kan det vara en idé att göra en omfördelning av intagna kilokalorier.

Nå din drömvikt med oss!

Hur ska jag äta när jag jobbar natt?

Jag jobbar natt, och eftersom jag sover till 13.30 varje dag vet jag inte riktigt hur jag ska lägga upp min kost. Ska jag äta frukost när jag vaknat eller på den riktiga morgonen?
// Maria

Josefine: De rekommendationer som finns säger att man bör äta på dagtid även om man jobbar natt. Alltså: Frukost innan du går och lägger dig på morgonen. Lunch när du vaknar. Middag på eftermiddagen/tidiga kvällen. På natten är det bra att begränsa sig till lättare mellanmål. Var lite försiktig med mängden dryck till frukosten så att du inte behöver stiga upp och gå på toaletten och därmed störa din sömn. Försök alltså att hålla samma måltidsmönster som de dagar du är ledig.

Vill du ha också ha hjälp av vår dietist? Bli medlem här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här