Hur nyttiga är egentligen sockerfria produkter med låg fetthalt?
Hur nyttiga är egentligen sockerfria produkter med låg fetthalt? Foto: Getty images.

Sockerfria produkter och låg fetthalt ingen garanti

Är du noga med att bara köpa sockerfria produkter med låg fetthalt? Bra tänkt, men hur nyttiga de än låter bör du nog tänka om. För allt som glimmar är inte guld.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Är du en av dem som bara handlar mat som påstås vara sockerfri eller ha låg fetthalt för att hålla koll på figuren? Det är ett bra första steg. Samtidigt bör du vara medveten om att allting inte är vad det ser ut att vara. På produkter utmärks socker ofta bara som socker. Men när det kommer till hur kroppen tar upp detta är det relativt stora skillnader. Dels finns det glukos (druvsocker), en sockerart som relativt lätt omvandlas i kroppen. Dels finns det fruktos (fruktsocker), som bearbetas i levern och som ofta förknippas med både fetma och diabetes. Så vilken typ av sockerart produkten innehåller spelar stor roll. Nedan har vi listat ett par produkter som man ofta kan tro är nyttiga, men som i själva verket är precis tvärtom.

Kolla: Så här tycker några av medlemmarna i Wellobe

1) Vissa sorters fruktyoghurt
Mmm. Jordgubb, hallon, björnbär och blåbär. Frukt är ju nyttigt, så självklart borde även youghurt med fruktsmak vara det. Eller? Många smaksatta yoghurtsorter innehåller dessvärre en hel del tillsatt socker. Så svaret är nej, inte alltid.

2) Vissa typer av granola
Mjölk, youghurt eller fil med lite granola i smakar himmelskt på morgonen. Men vad är egentligen granola? Jo, många av de varianter som säljs i affären är ungefär samma sak som krossade kakor.

3) Dressingar med låg fetthalt
Många produkter i dag påstås innehålla en särskilt låg fetthalt. Samtidigt är många av de istället fullproppade med extra socker för att förstärka smaken, så var lite varsam.

4) Vissa vitaminvatten
Hur skulle man kunna låta bli att tro att det här skulle vara någonting bra? Vitaminer är ju jättebra. Tyvärr skulle sockervatten dessvärre vara att ett bättre namn i många fall.

5) Vissa typer av smoothies
Samma sak här. Bara för att smoothies innehåller frukt är inte det en garant för att de är nyttiga. För att ge den söta smaken är många smoothies i själva verket fulla med socker.

Källa: Huffington Post

Kom igång med din viktresa redan idag

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här