Förgyll din frukost med hela linfrön och du gör magen en tjänst.
Förgyll din frukost med hela linfrön och du gör magen en tjänst. Foto: Getty images

Så hjälper du din tröga mage

Josefine Jonasson svarar på frågor om mat och vikt

Hur äter jag bättre och får i mig mer protein?

Jag har skrivit matdagbok i en vecka och inser att jag äter för lite pro­tein­. Hur ska jag tänka för att öka mängden och samtidigt gärna få ner kolhydraterna. Vilka livsmedel är bra proteinkällor för mig? Jag äter frukt till mellanmål och till lunch oftast något snabbt som en sallad med ris eller pasta och tomater eller en ostmacka. Jag älskar mackor och äter det gärna och ganska mycket.

– Katarina

SVAR: Protein hittar du framför allt i kött, fisk, fågel, ägg, bönor och linser men också i keso och andra mejeri­produkter. Genom att ersätta frukten till mellanmålet med keso och bär eller kokt ägg får du i dig lite mer protein. Om du bara äter sallad med tomat eller en ostmacka till lunch kan du med fördel lägga till makrill i tomatsås, tonfisk, kött, kalkon eller liknande för att få i dig lite mer protein där. Behöver du minska intag­et av kolhydrater bör du vara försiktig med mängden ris och pasta i din sallad och vara uppmärksam på antalet mackor.

JUST NU: En månad på köpet

Ger fröblandningen bra energi?

Jag undrar hur man ska räkna kalorier på linfrön, pumpafrön och solrosfrön. De innehåller ju mycket kalorier, men samtidigt har jag läst att de passerar systemet hela och då tas inte energin upp alls. Stämmer det? Kan man säga att fröblandningen jag har på min yoghurt är helt kalorifri egentligen?

- Sofia

SVAR: När det gäller hela linfrön stämmer det att de inte tas upp av kroppen om du inte tuggar sönder dem, utan till stor del passerar systemet utan att ge någon energi. Solrosfrön och pumpafrön tas däremot upp och ger energi. Din fröblandning är alltså inte kalorifri, men den ger dig bra fetter och hela linfrön är bra för magen.

Min mage säger nej!

Jag har gått ner i vikt och fått problem med förstoppning. Har haft det till och från förr. Jag äter frukt, grönt och älskar grovt rågbröd. Dricker cirka fyra glas vatten varje dag och motionerar fyra gånger i veckan. Det känns som om kropp­en ”stannar upp”. Har du några tips? 

- Anonym

SVAR: När det gäller förstoppning är det viktigt att både äta, motionera och gå på toaletten regelbundet. Att inte stressa på toaletten är viktigt och att hålla sig är rent av förbjudet. När det gäller maten låter det som att du gör precis rätt. Frukt, grönsaker, grovt bröd och vätska är viktiga komponenter. Man kan också tillsätta  vetekli eller blötlagda linfrön i gröten eller på filen. Torkad frukt som katrinplommon, fikon och russin kan också sätta fart på magen och kan blandas i både gröt, fil eller yoghurt, liksom kiwi och moget päron. Blåbär, banan och vitt mjöl kan vara stoppande och något du snarare bör vara lite försiktig med. Hjälper inte kost- och motionsförändringar finns det olika preparat på apote­k­et som kan fungera. Om dina bekymmer håller i sig tycker jag att du ska gå till din vårdcentral för att få hjälp med detta.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Rebecka Wållgren

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här