Recept på tre somriga sallader från Wellobe.
Recept på tre somriga sallader från Wellobe. Foto: Malte Danielsson, Juliana Wiklund, Sara Ringström.

Tre somriga sallader

500 gram, så mycket frukt och grönt bör vi äta varje dag. Får du i dig tillräckligt? Här är dietisten Josefine Jonassons råd för en god och nyttig sallad och bjuder på tre recept på somriga sallader.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

Vad ska en bra sallad innehålla?
– Jag tycker att det ska var ordentligt med grönsaker och gärna lite grövre sådana såsom morötter, kikärtor, vitkål och broccolibuketter. Det ska även vara en proteindel som till exempel kyckling eller räkor och lite qinoua eller bulgur om man vill ha kolhydrater till, säger Josefine Jonasson.
Vad ska man se upp med?
– Dressing, olja, ost och krutonger. Man bör även akta sig för tillhörande vitt bröd, det blir gärna mycket kolhydrater om man tar både exempelvis qinoua och bröd till. Pastasalladen ska inte heller bygga på bara pasta med några få salladsblad i.

JUST NU: En månad på köpet

Recept på 3 goda sallader ur Wellobes receptdatabas

Nicoise-sallad
4 portioner
330 kcal/port

  • 400 g Färskpotatis, skrubbad
  • 240 g Tonfisk i vatten, konserv avrunnen
  • 150 g Haricot verts
  • 2 st Tomater
  • 50 g Rödlök
  • 70 g Blandad sallad
  • 4 st Mjukkokta ägg, skalade och delade
  • 60 g Oliver gröna, inlagda
  • 12 st Sardeller, konserv
  • 1 krm peppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk olivolja eller 1 tsk Citronsaft
  • 1 tsk Fransk senap
  • 1 Vitlöksklyfta, riven
  • 1 dl Mild lättyoghurt Naturell

Gör så här:

1. Koka potatisen och skär i mindre bitar om det behövs.

2. Låt tonfisken rinna av.

3. Förväll bönorna ett par minuter i lättsaltat vatten och spola sedan i kallt vatten.

4. Skär tomaterna i mindre bitar och skiva löken tunt. Blanda allt och salta och peppra.

5. Vispa ihop dressingen och blanda i. Toppa med oliver, ägg och sardeller.

Sallad med kräftstjärtar och mozzarella
4 portioner
264 kcal per port

  • Salt och peppar
  • Saften av ½ citron
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad dill
  • 10 cm gurka
  • 1 avokado
  • 150 g Mozzarellakulor
  • 170 g kräftstjärtar
  • ½ isbergssallad
  • Tillbehör: Rhode Islandsås

Gör så här:

1. Strimla salladen och lägg på ett serveringsfat.

2. Lägg kräftstjärtar och mozzarella i en skål.

3. Dela avokadon. Skär avokado och gurka i bitar och lägg i skålen. Blanda ner dill, olja, citron, salt och peppar.

4. Häll blandningen över salladen och servera med enfärdig Rhode Islandsås. Dekorera med dilkvistar

Kolla: Här är andra som har tagit hjälp av Wellobes recept

Rostbiff vildtomater och gurka
1 portion, 221 kcal

  • 100 g skivad rostbiff
  • 25 g ruccola
  • 50 g tomater
  • 50 g champinjoner
  • 1 tsk olivolja
  • 1/3 rödlök
  • 5 cornichongurkor

Gör så här:

1. Lägg rostbiff på en tallrik. Fördela ruccola vid sidan om. Dela tomaterna och lägg på salladen.

2. Skiva champinjoner och lök och bryn i en stekpanna några minuter i lite olja. Strö på lite örtkryddor och lägg på salladen.

3. Toppa med gurkor och servera med en klick senapscrème.

Senapscréme
En god crème som passar till sallader – 1 msk är 12 kalorier

100 g kesella lätt

1 tsk dijonsenap

½ dl hackade persilja

salt och svartpeppar

Gör så här:
Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen.

Behöver du mer hjälp på din viktresa? Läs mer här

Rebecka Wållgren

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här