De som äter frukost väger i snitt mindre.
De som äter frukost väger i snitt mindre. Foto: Colourbox.

Glöm inte frukosten

Studier visar att de som regelbundet äter frukost väger 2,3 kilo mindre än de som hoppar över den, trots att de får i sig fler kalorier under dagen. Äter du frukost håller du ditt blodsocker på en jämn nivå och undviker därför att småäta.

Nå din målvikt med oss!

Om du är en av dem som tror att du går ner i vikt genom att skippa frukosten, tänk igen. När du äter frukost sätter du igång kroppen efter nattens sömn, och det behövs för att du ska orka bränna kalorier, och på så sätt gå ner i vikt. Här följer 6 anledningar till varför frukosten är en viktig start på dagen.

• Ät mer, väg mindre. Undersökning visar att människor som äter frukost har större chans att gå ner i vikt och att behålla den nya. När du hoppar över frukosten (eller ett annat mål) är du så hungrig vid lunch att du äter mer än vad du skulle gjort om du ätit frukost.

• Vill du göra bättre ifrån dig på jobbet eller i skolan? Då ska du äta frukost! Frukost hjälper dig att vakna. Studier visar att de som äter frukost är mer alerta och gör bättre ifrån sig på prov, än de som skippar frukost. Frukost sägs också förbättra minnet och har positiva effekter när du ska lära dig nya uppgifter.

• Att hoppa över frukosten gör dig grinig. Studier visar att personer som äter frukost brukar vara på bättre humör. Dessutom har du börjat dagen på rätt väg. Det är vanligare att välja ett nyttigare alternativ till lunch om du också åt en hälsosam frukost.

• Strunta i att äta ett wienerbröd eller något annat fikabröd till frukost, eftersom de orsakar ett sockerfall några timmar senare. Du kommer då känna att du måste ha något. Risken finns att du tar något som bara kommer ge dig en snabb sockerkick. Ät inte efterrätt till frukost, bara för att en bit tårta från gårdagens kalas står kvar i kylen. Stasa på goda frukostflingor som innehåller så lite socker som möjligt.

• Frukost får din kropp att fungera bättre. Om du regelbundet äter en bra frukost kommer du snart känna dig redo att ta dig an hela världen.

• Om du är förälder – var en förebild. Om du hoppar över frukosten säger det ditt barn att frukosten inte är viktig. Gör det till en god vana och ditt barn kommer haka på.

Källa: Sparkpeople

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Caroline Hougner

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här