Är du svag för socker? Läs våra tips här.

Så blir du av med sötsuget

Blir du ofta sugen på sött?
Ingen fara, det går att stilla sitt sockerbegär.
Det finns till och med flera olika sätt – välj bara det som passar dig bäst.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Tre olika sätt för att minska sötsuget

Rymdkuren

Vad är det? Rymdkuren är ett första steg i ett slags ”omprogrammering av hjärnan”, som lanserats av hjärnforskaren Martin Ingvar på Karolinska Institutet.

Så går det till: Under en period på 1–8 veckor, beroende på hur lång tid som krävs för just dig, äter du ”som en astronaut” – du slänger ut all skräpmat och veckohandlar istället några få, men bra, råvaror och håller dig till dem. Maten, som du väljer själv, ska ha ett lågt kolhydratinnehåll, och de kolhydrater den innehåller ska vara långsamma, för att vara så mättande som möjligt och ge dig ett jämnt blodsocker. Socker och snabba kolhydrater går alltså helt bort. Under kuren ska du motionera och ha regelbundna matvanor, och varje dag ska helst börja med en stabil frukost.

Mål: Efter rymdkuren har du bättre koll på vad som triggar igång just ditt sötbegär. Du har dessutom ”nollställt” smaklökarna så att riktig mat smakar mer. Nu ska du istället få dina kickar av delikat mat lagad på bra råvaror med ett högt näringsvärde.

Läs mer: Boken ”Hjärnkoll på maten” av Martin Ingvar och Gunilla Eldh.

KBT

Vad är det?

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en terapiform som tar fasta på att dina känslor styr ditt beteende, och försöker visa på hur du kan ändra tankemönster och beteenden och därigenom nå dina mål.

Så går det till: En KBT-terapeut kan hjälpa dig att sätta fingret på vilka känslor och situationer som triggar igång ditt sötsug – det kan till exempel vara stress, irritation eller besvikelse. Du får hjälp att komma tillrätta med orsakerna bakom de negativa känslorna, exempelvis dålig självkänsla, kritikkänslighet eller negativt tänkande. Du får hjälp att ändra dina tankemönster och ditt beteende så att du inte reagerar genom att äta sötsaker.

Mål: Att komma tillrätta med de situationer och sammanhang som ger upphov till negativa tankar och känslor som tidigare utlöst ditt sötsug, och att lära dig att hantera de negativa situationer och känslor som ändå uppstår på ett sätt som inte ger upphov till felaktigt ätbeteende.

Läs mer: Sajterna www.lisbethstahre.com och www.kbt.nu.

Kurs för sockerberoende

Vad är det? I Hudiksvall finns Bitten Jonsson, en sjuksköterska som i många år ordnat kurser för personer med beroendeproblematik. Hon hjälper dem som har misslyckats med alla andra metoder. Kurserna är för dem som upplever förlust av kontroll i vardagen, där sockersuget beror på beroende.

Så går det till: Under en fyradagaras intensivkurs får du lära dig mer om hur socker påverkar just dig och din kropp. Du får lära dig om hjärnan, beroende, kost och varningssignaler för återfall.

Mål: Att lära dig att leva med beroendet av socker, att bryta ditt tidigare beteende och att vara vaksam på signaler om återfall.

Läs mer: Boken ”Sockerbomben i din hjärna" av Bitten Jonsson och Pia Nordström.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

JUST NU: 50% rabatt

Wellobes dietist om sötsug

Stillar en liten chokladbit ditt sockersug? Eller gör den bara att du vill ha mer, och mer, och mer?
– Många upplever att man blir mer sugen på socker ju mer socker man äter, säger Wellobes dietist Josefine Jonasson.
Vi människor är olika. En del blir nöjda av en liten kaka – för andra föder sockerkicken ett närmast oemotståndligt begär efter mer.

En gammal nödvändighet

Den söta smaken ger positiva signaler till hjärnan. Söt mat är oftast rik på energi – och för länge, länge sedan, när vi var hänvisade till att jaga och samla för att få mat, var det rationellt för människan att prioritera energirik föda framför annan mat.

Idag har många det motsatta problemet – vi har lätt att få tag i mat och godis med massor av energi, men rör oss ofta alldeles för lite. Då är jakten på sötsaker inte så rationell längre – men för en del signalerar hjärnan fortfarande ”vill ha, vill ha” när den får korn på sötsaker.

Ändra fokus

– Det är inte ovanligt att man blir sugen på sötsaker när man egentligen är hungrig, eller har lågt eller sjunkande blodsocker. Att fokusera på mellanmål med mer protein i stället för enbart kolhydrater kan hjälpa till en del, säger Josefine Jonasson.

Vad sockersuget beror på, och hur starkt det är, är individuellt. Men det går att få bukt med det, och det finns flera olika vägar att gå. Här får du veta mer om rymdkuren, KBT och speciella kurser.

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här