Behöver man mer protein för att bygga muskler?
Behöver man mer protein för att bygga muskler? Foto: Börje Thuresson, Colourbox.

Mer protein = Större muskler = Fel

På senare tid har det blivit allt mer populärt med proteinpulver och energibars. Men hur ska man använda dem och hur bra fungerar de egentligen? Här svarar Josefine Jonasson, dietist på Wellobe, på de allra vanligaste frågorna.

Nå din målvikt – med våra verktyg
Att ställa frågan om man bör äta proteinpulver och energibars eller ej är ungefär som att fråga om man ska svänga av vid ett vägskäl eller inte, menar Josefine Jonasson, dietist på Wellobe. Det vill säga, båda dessa frågor kräver att du vet vart du ska.
– Om du ska använda proteinpulver eller inte beror alltså helt på vad du vill uppnå. Tränar du i syfte att bygga muskler, men har svårt att få i dig tillräckligt med energi och protein? Ja, då kan proteinpulver ge ett bra tillskott. Är målet tvärtom att gå ner i vikt? Ja, då kan det bidra till att ge en bra mättnad utan alltför mycket kalorier, samtidigt som naturliga proteintillskott i form av rätt livsmedel mer är att föredra, säger Josefine Jonasson.

Nå din målvikt med oss!

Ett maxintag av protein

Naturliga proteintillskott får du i exempelvis ägg, fisk, kyckling och kvarg. Orsaken till att de är bättre alternativ är dels att fast föda ger bättre mättnad än flytande. Dels att du även får i dig andra näringsämnen av "riktig mat".
– Viktigt att klargöra är dock att du inte kan öka din muskelmassa bara genom att öka proteinmängden. Däremot ökar den genom regelbunden hård träning och bra mat – där protein ingår. Har du dessutom fått i dig tillräckligt med protein kan du inte ta upp mer.
Däremot behöver du i få i dig just det – tillräckligt – så för en del människor är proteinpulver en bra hjälp, menar Josefine Jonasson.Tränar man både ofta och intensivt kan det därför vara bra att ta en proteinshake direkt efter avslutat pass. Men för de flesta är det långt ifrån nödvändigt. Särskilt om man vill gå ner i vikt.
– Då bör du snarare vara medveten om att en proteinshake efter passet innebär att du dricker upp alla de kalorier som du nyss gjorde av med. Men generellt sett: Ekvationen "mer protein = större muskler" stämmer inte.
Behöver du gå ner i vikt? Testa ditt BMI här och få svar direkt

Samma sak med bars

Lite samma sak som med proteinshakes är det med energibars. Vissa äter dem för att gå upp i vikt, andra för att gå ner. Så det beror helt på vad målet är.
– Dels finns det bars som fokuserar på proteiner, men som inte nödvändigtvis innehåller vitaminer och mineraler. De är bra för personer som tränar mycket, men bör däremot inte ersätta några måltider utan endast användas som komplement till träningen. Dels finns det bars som innehåller vitaminer och mineraler, men till ett lägre antal kalorier. Sådana brukar användas som måltidsersättningar för personer som vill gå ner i vikt.

Bra komplement

Fördelen med de bars som fungerar som måltidsersättningar och som vissa äter för att gå ner i vikt, är att de ger en hög mättnadskänsla relativt snabbt, menar Josefine Jonasson. Och går man på en kalorifattig kost kan de vara ett bra komplement för att tillföra extra vitaminer och mineraler.
– Det viktiga i så fall är att man ser till att byta ut lunchen eller middagen. De som verkligen använder barsen som en ersättning, och inte ett komplement, gör alltså helt rätt.
Lite ur form? Låt oss hjälpa dig tillbaka

Är det farligt att äta byta ut mat mot bars under längre perioder?
– Nej, egentligen inte. Samtidigt bör man minnas att det trots allt är konstgjorda ämnen man stoppar i sig. Och i första hand förespråkar jag alltid ren och naturlig mat. Det är ju bara synd att krångla till det i onödan.
Å andra sidan är det alltid bra att ha en plan B, menar Josefine. Har man exempelvis glömt matlådan någon dag är det kanske bättre att fiska upp en bar ur skrivbordslådan i stället för att gå till grillen och ta en hamburgare. Samma sak om sötsuget skulle sätta in.
– Då är det bättre att välja en näringsrik bar framför en vanlig chokladkaka, även om en bar kan innehålla upp till 200 kalorier. Sedan kan man diskutera hur pedagogiskt det är att måltidsersättningarna är i form av stora godisbitar, när det ju är det suget man vill hjälpa folk att bli av med. Men för många fungerar det bra och för dem är det bara att gratulera.
Det finns inte ett sätt som fungerar för alla och det är viktigt att vara medveten om det.

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration

Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här