FAQ om 5:2-metoden för den nyfikne.
FAQ om 5:2-metoden för den nyfikne. Foto: Colourbox.

FAQ om 5:2-metoden

Vilka för- och nackdelar finns det med periodisk fasta enligt 5:2-metoden? Hur ska man tänka när man väljer fastedagar? Och kan man äta vad man vill de övriga dagarna? Här svarar dietisten Josefine Jonasson på de vanligaste frågorna om 5:2.

Kolla: Kan vårt 5:2-program hjälpa dig ner i vikt?
”Kan jag fasta två dagar i rad eller ska jag sprida ut dem?”
Josefine: Sprid ut dem – det är allra bäst. För har du ätit mer dagen innan och vet att du ska äta mindre nästa dag, blir det lättare att hålla begränsningen under fastedagarna under en längre tid.

”Vilka dagar i veckan skulle du rekommendera som fastedagar?”
Josefine: Såvida de inte ligger efter varandra spelar det egentligen ingen roll. Det bästa är att välja de dagar som passar dig själv bäst. Har du ett favoritpass på gymmet varje tisdag kan det exempelvis vara klokt att välja någon annan dag som fastedag.

”Kan jag äta precis vad som helst på fastedagarna så länge jag håller mig till min rekommenderade kalorinivå?”
Josefine: På Wellobe brukar vi rekommendera kvinnor och män som följer 5:2-metoden att äta max 500 respektive 600 kilokalorier under sina fastedagar. Och för att kroppen ska fungera och må så bra som möjligt dessa dagar skulle jag säga att det är särskilt viktigt att äta bra och mättande mat. Att tanka en dieselbil med bensin är ju ingen höjdare och lika illa är det är ge kroppen näringsfattig mat – även om du håller dig till din rekommenderade kalorinivå.

”Blir man inte helt energilös av att äta så få kalorier?”
Josefine: Hur orkeslös man blir är väldigt olika och det gäller att du gör det som passar dig bäst. Känner du att du mår dåligt är förmodligen inte 5:2-metoden någonting för dig.

”Kan jag sprida ut kalorierna hur jag vill under fastedagarna?”
Josefine: Absolut. För en del passar det bättre att äta flera små mål, för andra att äta ett enda ordentligt mål. Prova dig gärna fram för att hitta det sätt som fungerar bäst för dig.

"Tränar jag under mina fastedagar tjänar jag ju så att säga in kalorier. Betyder det att jag också kan/bör äta mer då?”
Josefine: Nej, på Wellobe rekommenderar vi alltid att du håller dig till din givna kalorinivå – oavsett om du tränar eller ej. Och har du inte ork att träna på fastedagarna är det bättre att hålla sig till promenader och vänta med träningen till en annan dag.

”Kan jag äta vad jag vill de övriga fem dagarna?”
Josefine: Nja, det är förstås fortfarande viktigt att du ger din kropp så bra och hälsosam mat som möjligt. I Wellobe ger vi dessutom en rekommenderad energinivå även de dagarna.

”Vilka för- och nackdelar finns med metoden?”
Josefine: Den stora fördelen är att du kan begränsa ditt kaloriintag några få dagar för att sedan kunna äta lite mer resten av veckan. Och för många är det skönt att dela upp det så. Nackdelen är om du har svårt att gå hungrig. För dels kan det leda till en känsla av misslyckande. Dels är det lätt att att tappa kontrollen och överäta mer än vad du egentligen hade tänkt dig eller egentligen behöver.

”Finns det några personer du inte skulle rekommendera metoden?”
Josefine: Barn och insulinbehandlade diabetiker. Är du gravid bör du också vara försiktig liksom om du har haft någon form av ätstörningar. Självklart kan det även finnas fler sjukdomar som gör 5:2-metoden olämplig så är du osäker bör du alltid kontakta din läkare.

Läs även

”5:2-metoden ger mig frihet under ansvar”

”Jag skulle kunna fortsätta hela livet”

”Man går inte ner i vikt bara av att träna”

Från diskbråck till historisk viktnedgång

”5:2-metoden funkade perfekt för mig”

Testade 5:2 – och gick direkt ner i vikt

Sofia E. Yoo, Josefine Jonasson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här