Tiden då pasta innebar u-makaroner och stekt falukorv är förbi.
Nu erbjuder butikerna hyllmetrar med pasta i olika former, färger och smaker.
Men inte bara det har förändrats, även näringsinnehållet har fått sig en uppfräschning.
Nå din målvikt – med våra verktyg
Man kan ju tycka att ett större utbud ger bättre valmöjlighet. Rent logiskt är det såklart så, men med valmöjligheter kommer också huvudbry. Vilken sort är bäst och varför? Ska jag satsa på fullkorn eller är det bättre med bönpasta? Jag ska försöka reda ut det här.
Vanlig vit pasta innehåller egentligen bara vitt mjöl och tillför inte speciellt mycket näring. Vill du göra ett lite bättre val utan att göra några större förändringar kan det därför vara klokt att istället köpa fullkornspasta. Det innehåller fortfarande bara mjöl, men från hela vetekärnan. Det är dock inte jättestor skillnad på fullkorns- eller vanlig vit pasta sett till en portion och sannolikt skulle du vinna mer på att välja den pasta du gillar bäst och istället komplettera med riktigt bra och fiberrika grönsaker.
Den stora skillnaden ser man när man jämför den vita pastan och uppkomlingen bönpasta. Bönpastan består, precis som det låter, nämligen helt eller delvis av bönor. Och det innehåller både en hel del protein, ger ett mer stabilt blodsocker – och en bra mättnad. Energimässigt är de olika pastasorterna likvärdiga, men vinsten ligger i att du blir mätt på mindre mängd pasta och att mängden kolhydrater är avsevärt lägre i bönpasta.
Har du en låg energiförbrukning eller vill gå ner i vikt kan bönpasta alltså vara ett riktigt bra val eftersom du inte behöver äta lika mycket för att bli mätt. Äter du mycket vegetarisk mat kan bönpasta dessutom vara en viktig proteinkälla.
Utöver bönpasta finns idag många andra alternativ till den vita pastan, som består av mer grönsaker. Jag har testat 8 olika sorter*.
Lite ur form? Låt oss hjälpa dig tillbaka
100 g (okokt vara)
Energi (kcal): 363
Kolhydrat (g): 78
Fett (g): 1,1
Protein (g): 9,7
Fibrer (g): 1,2
Innehåll: rismjöl, rödbetspulver, vatten
Smak: Pastan tappar tyvärr sin fina färg vid kokning, smakar som vanlig pasta.
Näring: Mer kolhydrater och mindre fibrer och protein än i pasta gjort på durumvete gör den inte till någon fullträff näringsmässigt.
Foto: DaCarla.se
100 g (okokt vara)
Energi (kcal): 329
Kolhydrat (g): 75
Fett (g): 3,3
Protein (g): 11,3
Fibrer (g): 6,3
Innehåll: durramjöl, morotspulver, vatten
Smak: En besk eftersmak och en märklig ton av viol – kan det vara färgen?Näring: En högre fiberhalt än vanlig pasta men för övrigt rätt likvärdig. En ok pasta men inte så mycket mer.
Foto: DaCarla.se
100 g (okokt vara):
Energi (kcal): 293
Kolhydrat (g): 50,9
Fett (g): 1,4
Protein (g): 22,4
Fibrer (g): 12,7
Innehåll: Black eye-bönmjöl, vatten
Smak: Lite mjölig och torr men helt ok.
Näring: Väldigt gott om protein och fibrer – en riktigt bra pasta.
Foto: DaCarla.se
100 g (okokt vara)
Energi (kcal): 350
Kolhydrat (g): 76
Fett (g): 1,4
Protein (g): 7,4
Fibrer (g): 1,8
Innehåll: ris, spirulina
Smak: Pastan tappar färgen när den kokas, en lätt ton av spirulina.
Näring: Spirulina må vara bra men kan inte väga upp det låga fiberinnehållet.
Foto: DaCarla.se
100 g (okokt vara)
Energi (kcal): 363
Kolhydrat (g): 78
Fett (g): 1,1
Protein (g): 9,7
Fibrer (g): 1,2
Innehåll: rismjöl, gurkmejapulver, vatten
Smak: Smakar som vanlig pasta med en ton av gurkmeja.
Näring: Mer kolhydrater och mindre fibrer och protein än i pasta gjort på durumvete gör den inte till någon fullträff näringsmässigt.
Foto: DaCarla.se
100 g (okokt vara)
Energi (kcal): 369
Kolhydrat (g): 79
Fett (g): 1,1
Protein (g): 10
Fibrer (g): 1,5
Innehåll: rismjöl, fullkorn quinoamjöl, vatten
Smak: En testperson tyckte att smaken var lite söt medan övriga kände en tydlig besk eftersmak.
Näring: Lågt fiberinnehåll och hög andel kolhydrat ger ett mediokert resultat.
Foto: DaCarla.se
Foto: DaCarla.se
100 g (okokt vara)
Energi (kcal): 330
Kolhydrat (g): 48
Fett (g): 2,2
Protein (g): 25
Fibrer (g): 11
Innehåll: mjöl av röda linser
Smak: Blir lite blek i färgen men är väldigt god.
Näring: Mycket protein och lite kolhydrater ger ett bra betyg. En smak och konsistens som funkar för alla åldrar är ett stort plus.
Foto: DaCarla.se
* Testet gjordes av personer i åldrarna 2 till 60 år och det serverades ingenting till pastan. Betyget hade sannolikt kunnat vara annorlunda om den serverats tillsammans med någon typ av sås eller tillbehör. Fokus i testet låg på bra mättnad och näringsinnehåll, vilket också var det som
Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.