Här är julbordets värsta kaloribovar

Prinskorv, köttbullar, rödbetssallad och Janssons. Vad på julbordet kan man äta och inte om man försöker gå ner i vikt? Här gerr Wellobes dietist Josefine Jonasson svar på tal.

Självklart ser traditionerna lite olika ut från familj till familj. Men de allra flesta har i alla fall både sill, skinka, prinskorv, köttbullar och Janssons på sina julbord. Och för att dryga ut mängden mat ytterligare, lägger vissa även till bröd och smör.

– Som vid de flesta högtider sitter man också och äter lite längre, vilket gör det ännu viktigare att hålla koll på mängden mat man får i sig. För under högtider blir det oftast större portioner, säger Josefine Jonasson.

Julsnapsen värst

När det kommer till själva sillen är den däremot inte den värsta boven. I alla fall inte om man talar om matjessill. Den innehåller visserligen fett, men bra sådant.

– Eftersom alla inte gillar matjessill kompletterar många även med andra typer av sill. Och även om de kanske innehåller färre kalorier, innehåller inläggningarna oftast sämre fett än vad vanlig matjessill gör.
En annan kaloribov är alkoholen. Ofta serveras både julöl och julsnaps.

– Det är nog en av de största bovarna, just eftersom man inte tänker på hur många kalorier några få centiliter starksprit innehåller.

JUST NU: 50% rabatt

Allt handlar om att ha kontroll

Det största problemet, menar Josefin Jonasson, är dock avsaknaden av grönsaker.

– Det som verkligen saknas är alltså lite grönt att fylla ut portionerna med, annars fyller man upp dem med mer energität mat i stället. Det är klart att man ska kunna äta skinka och dricka snaps. Men allt kommer hela tiden tillbaka till att det handlar om att göra det med kontroll. Visst kan man ta en hutt, men man måste inte ta fem bara för att det är jul.

Vill du ha fler tips på hur du ska äta för att hålla formen? Kolla här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här