Vad ska man äta på helgerna om man vill gå ner i vikt?

”Kan jag äta mer på helgerna?”

Kan man spara kalorier till helgen och unna sig mer då? Vad ska man äta på helgen om man vill gå ner i vikt? Och vilket är bästa snackset till fredagsmyset? Här ger Wellobes dietist sina tips.

Ställ DINA frågor till vår dietist varje vecka – som medlem

Helgen är nära och det är dags att fira – eller? Kan man spara kalorier till helgen och äta vad man vill då och ändå gå ner i vikt? Svaret är: Absolut! På Wellobe* går vi efter filosofin att du kan äta allt, bara inte alltid. Du kan faktiskt äta allt du vill, så länge det är i lagom mängder och inte hela tiden.
– Det viktigaste när du ska gå ner i vikt är trots allt det du gör till vardags. Så när det är helg och fredagsmys eller fest kan du absolut unna dig lite mer. Men håll koll på portionerna och mängden snacks, så att det inte går överstyr, säger Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe.

Kan jag äta nyttigt i veckorna och äta mer på helgen?

– Ja, den strategin låter bra. Sen är det förstås viktigt att inte vräka i sig och att begränsa helgen till en dag. Jämför kalorier med pengar och se det som inkomster och utgifter. Om du märker att du inte går ner i vikt genom att göra på det sättet, så försök dra ner på helgens utsvävningar eller öka motionen. Vågen och invägningen blir dina kvitton. Lycka till!!

JUST NU: En månad på köpet

Vad är bra och dåligt snacks till fredagsmyset?

– Vill du ha lite nyttigare snacks till ditt fredagsmys skulle jag för det första strunta i chips, godis och glass. Din kropp kommer må mycket bättre och du kommer definitivt känna dig både fräschare och piggare än om du sätter i dig en påse ostbågar framför TV:n. Ett enkelt tips är att skära upp en massa saftiga grönsaker som paprika, selleri och gurka och rör ihop en kalorisnål dipp eller byt ut chipsen mot en skål popcorn.

10 tips på nyttigt snacks

Om ingenting annat anges är antalet kalorier beräknade på 100 gram, men innehållet kan skilja sig något beroende på märke och smak.

 1. Popcorn (OLW) = 440 kcal
  (En påse innehåller 65 gram)
 2. Riskakor med smak = 450 kcal
  (En riskaka innehåller ca 45 kcal)
 3. Salta pinnar (Eldorado) = 380 kcal
 4. Gurkstavar = 14 kcal
 5. Morotsstavar = 45 kcal
 6. Blomkål = 28 kcal
 7. Godis med lägre kaloriinnehåll (Tweek salty salute) = 170 kcal
 8. Mango = 66 kcal
 9. Jordgubbar = 41 kcal
 10. Smaksatt keso (ananas passion) = 110 kcal

Ställ DINA frågor till vår dietist varje vecka – som medlem

Vilket är bäst helgsnacks, nötter eller popcorn?

– Bra fråga! Nötter innehåller både bra fett, protein och fibrer. Dessutom ger nötter bra mättnad. Samtidigt är de väldigt kaloririka så det behövs inga stora mängder för att energiintaget ska bli högt. Popcorn å andra sidan är relativt energifattiga, så du kan äta ganska många innan kaloriintaget blir speciellt högt. Vad du väljer beror alltså på hur du äter ditt helgsnacks. Men vill du ha volym och något att plocka med under en längre tid framför TV:n eller en film, kan det vara klokt att välja popcorn.

Läs även Bästa och sämsta snackset

Kan jag ”spara kalorier” till helgen?

– Egentligen är det ingenting jag skulle rekommendera i först hand. För minskar du ditt kaloriintag för mycket i veckorna riskerar du att gå miste om en hel del näring. Känner du däremot att det underlättar att spara kalorier till helgen vid särskilda tillfällen och då tänka i hela veckor istället för en dag i taget, jamen kör. Du får helt enkelt prova dig fram. Du kommer ganska snart märka under dina invägningar om din strategi fungerar bra eller ej. Om inte, får du helt enkelt tänka om och försöka göra på ett annat sätt. Och det måste inte vara svart eller vitt eller allt eller inget.

Läs även Kan jag spara kalorier till helgen?

Visste du att en köpepizza innehåller runt 1 000 kcal?
Här är ett recept på en lite nyttigare pizza med mindre kalorier

Hur ska jag tänka om jag blir bjuden på middag?

– Bestäm dig redan innan hur du vill känna dagen efter när du vaknar och lägg upp en plan. Särskilt om du vill äta både förrätt, varmrätt och dessert. Kanske kan du smaka lite av varje, men undvika att äta allt? Eller så hoppar du förrätten och går all in på desserten istället?

Hur lagar jag god festmat när jag vill gå ner i vikt?

– Är målet att gå ner i vikt kan det vara bra att värdera och prioritera. En sås gjord på bara grädde behöver inte vara godare än en sås gjord på mjölk och en skvätt grädde. Likaså behöver en gratäng inte bli godare för att den innehåller massa ost, och så vidare. Det handlar om mängderna helt enkelt. Tänker du bara på mängden ska allt vara i sin ordning utan att din viktnedgång behöver.

Vad bör jag särskilt undvika på helgerna?

– Generellt sett är grädde, creme fraiche och ost i stora mängder livsmedel som gör att energiinnehållet ökar både snabbt och mycket. Men är det mat du verkligen tycker om och njuter av ska du göra det. För samtidigt kan risken vara när du använder fettsnåla produkter att du äter mer bara för att du tror att maten ändå inte innehåller så mycket fett. Ett annat tips är att helt enkelt undvika det som tidigare har gjort att du har hamnat där du är nu. Vet du att du är svag för läsk, chips, godis och glass, ja då kanske du ska vara lite extra försiktig med just det. Allra viktigast är att du väljer dina kalorier med omsorg – och verkligen njuter. För det sämsta sällskapet är det dåliga samvetet.

Allt det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här