På en viktplatå? Här är 5 tips på hur du lurar din fettförbränning.
På en viktplatå? Här är 5 tips på hur du lurar din fettförbränning. Foto: Getty Images

5 tips om du hamnat på en viktplatå

Har du hamnat på en viktplatå och tappat motivationen?
Eller har din viktminskning oförklarligt bara stannat av?
Här är 5 tips på hur du ”lurar” din fettförbränning.

Nå din målvikt – med våra verktyg

Att göra en livsstilsförändring är något av det bästa du kan göra för dig själv. En god hälsa är nämligen en förutsättning för allt annat roligt du vill göra i livet och någonting du garanterat kommer att ha nytta av. När du börjar äta bättre och röra på dig är det vanligt att gå ner ganska snabbt i vikt, vilket kan vara uppmuntrande. Oftast brukar vi rekommendera att du skyndar långsamt för att du ska orka hålla i, men enligt Träningslära.se är det inte enbart negativt att gå ner i vikt snabbt. Har du mycket extra fett på och i kroppen är fördelen att den minskar mer selektivt på fett som har lagrats på ”fel ställe” – som till exempel runt levern.

JUST NU: En månad på köpet

Vanligt att hamna på en viktplatå

Dessvärre är det sedan vanligt att viktminskningen stannar av, trots att du äter bra och tränar. Enligt Måbra.com visade en studie med deltagare från TV-serien Biggest Loser 2016, att så mycket som 13 av 14 deltagare hade gått upp lika mycket sex år senare som de hade gått ner. Studien uppmätte minskningen till i snitt 500 kalorier om dagen, detta då deltagarnas ämnesomsättning hade sjunkit kraftigt.

5 orsaker till varför du har hamnat på en viktplatå

1. Du äter för mycket. Tvärtom kan det förstås också vara så att du missbedömer mängden mat och tillför mer energi än du gör av med. Och det gör förstås att viktminskningen stannar av.

2. Du äter för oregelbundet. För vissa människor fungerar det, men för de flesta är det bättre att ha ett mer regelbundet energiintag. Det hjälper kroppen att hålla blodsockernivån jämn.

3. Du rör dig för lite. De flesta fungerar dessutom bäst när de tränar regelbundet. Det bästa är att du på det viset kan påverka din förbränning på tusentals olika sätt, så se gör någonting du verkligen tycker är roligt.

4. Variera din träning. Tränar du alltid på samma tider och ägnar dig åt ungefär samma saker? Variera dig! Studier visar att kroppen vänjer sig vid samma sorts rörelser efter bara några veckor och det gör att effekten av din träning minskar.

5. Rör dig – även när du inte tränar. Var så aktiv du kan både hemma, på jobbet och på fritiden. Ställ undan bilen och hoppa av en hållplats tidigare. Att öka vardagsmotionen gör mer än du tror.

Få fler tips och råd – som medlem

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här