Alkoholen kan påverka din vikt mer än du tror.
Alkoholen kan påverka din vikt mer än du tror. Foto: Getty images.

Så mycket påverkar alkoholen din vikt

Några iskalla öl eller ett glas vin till maten. Få tänker på att alkohol innehåller nästan lika många kalorier som rent fett. En del blir dessutom hungrigare när de dricker. Se hela listan med kalorier.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Att alkoholen inte är särskilt nyttig vet de flesta av oss. Men att den innehåller nästan lika många kalorier per gram som rent fett är det få som är medvetna om.
– Kaloririka drycker ska man alltid vara försiktig med och då särskilt alkohol eftersom det inte mättar alls. En del upplever dessutom en förändrad och i värsta fall ökad aptit när de har druckit, säger Anna Hägg, Leg. Dietist.

JUST NU: En månad på köpet

”Risken är att viktminskningen avstannar”

Hur alkoholen påverkar din vikt har helt och hållet att göra med hur mycket och hur ofta du dricker, menar Anna Hägg. Men försöker du gå ner i vikt är risken att du överskrider din kalorirekommendation när du dricker alkohol, eftersom den är så kaloririk. Och då avstannar viktminskningen.
– Dryckerna riskerar också att ta för stor andel av ditt totala kaloriintag, vilket kan leda till att du får i dig för lite näringsrik mat och på sikt är det ohälsosamt, säger hon.

Kalorilistan

Ett glas rött vin (15 cl) = ca 110 kcal

Ett glas vitt vin (torrt, 15 cl) = ca 100 kcal

Ett glas rosé (15 cl) = 113 kcal

En stor stark (50 cl) = ca 235 kcal

Ett glas Gin och Tonic (4 cl gin) = ca 160 kcal

Whisky (4 cl) = ca 90 kcal


Går drickandet ut över din vikt? Få hjälp här

Ofta tillkommer extra kalorier

Du bör även fundera på hur du förändrar ditt matintag när du dricker alkohol. Kanske är det lätt att en bit ost eller några salta snacks slinker ner tillsammans med ölen eller vinet?
– Extra matkalorier tillkommer ofta med alkoholen. Och det är också lättare att släppa lite på matplaneringen när man har druckit, säger Anna Hägg.

Prioritera ditt drickande

Så hur ska man tänka om målet är att gå ner i vikt? Kan man dricka lite och kompensera, eller är det nolltolerans som gäller? Nej, menar Anna Hägg, visst kan man dricka måttligt:
– Se alkoholkalorierna  som någonting du kan välja i bland, men inte för ofta och mycket. Jag skulle rekommendera att du i så fall prioriteter att bara dricka det du verkligen uppskattar i de situationer som är viktigast för dig. I övriga fall kan du lika gärna välja vatten.

Hur tycker du man ska kompensera, om man tar några glas på en AW eller fest?
– Jag tycker egentligen att du ska avstå från alla de kalorier som inte ger dig någon näring de närmaste dagarna, som exempelvis sötsaker, snacks, söta drycker – och självklart alkohol. Dagen efter ska du absolut äta både en näringsrik och fräsch frukost, och välbalanserad lunch och middag. Och drick även lite extra vatten om du är törstig.

Och hur är det med träningen, kan man köra på som vanligt nästa dag?
– Jag är ingen träningsexpert, men jag skulle nog våga påstå att ett glas vin eller en öl inte påverkar din träning dagen efter. Har du däremot druckit mycket och känner dig "bakis" skulle jag avråda dig från det. Låt i så fall kroppen återhämta sig ordentligt innan du kör på som vanligt. Satsa i stället på något lugnare, som en lång skön promenad.

Värt att veta om alkohol

* Alkohol innehåller mycket kalorier och gör det svårare att gå ned i vikt även om du tränar.
* Tränar du bakis eller dagarna efter en kraftigare berusning, får kroppen svårare att tillgodogöra sig träningen. Det är också lättare skada sig.
* Ju högre ambitioner du har med träningen, desto viktigare blir det att avstå från alkohol.
* Dricker du mindre alkohol ger träningen snabbare resultat. En vit månad kan därmed vara en bra genväg till tvättbrädan.

Få mer tips och råd på hur du ska äta och dricka

Källa: Systembolaget

Läs även

Testa: Drack du för mycket igår?
Testa dig själv: Dricker du för mycket alkohol?

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här